Приятелят на Симона Радева - полицаят Мирослав Якимов, освен че е първият отзовал се на мястото на фаталния инцидент на булевард „Черни връх“ е и сред униформените, участвали в задържането на Георги Семерджиев. Това става ясно от кадри на БТВ, заснети в деня на ареста.

Вчера стана ясно, че на мястото на фаталния инцидент Симона и приятелят ѝ са си разменили няколко думи, а след това вече бившата полицайка е отишла, за да помогне със стълба на Семерджиев.

И така остават няколко въпроса  - знаел ли е Мирослав, че приятелката му е помогнала за укриването на Семерджиев и знаел ли е къде е избягалият от катастрофата, докато полицията го издирва? Към този момент не е ясно дали Якимов е част от полицаите, проверявани за полицейският чадър над Семерджиев.

На сутринта след фаталната катастрофа на булевард „Черни връх“ униформени откриват и задържат Георги Семерджиев в дома му.

На кадри на БТВ се вижда, че сред полицаите, присъствали на ареста, е и приятелят на Симона Радева -  Мирослав Якимов, който е служител в столичното 4-то районно управление. По информация на телевизията пред дома на Семерджиев той се озовава минути преди ареста, след като започва втората му поред нощна смяна. На предишната e бил на инцидента.

“Чел съм му показанията. Интересното е, че той е бил пръв на произшествието. Kазва, че 4 РПУ е близо – чули са, видели са и са реагирали“, заяви адвокатът на загиналата Хариет Пламен Димитров.

По време на първото заседание по делото „Семерджиев“ стана ясно,  че още на мястото на инцидента униформени са установили,  че зад волана на джипа е бил Семерджиев. Това станало, след като взели телефона му от колата, видели негова снимка и са го разпознали. 

По думите на вътрешния министър в момента се проверяват действията на редица полицаи, сред тях и тези на приятеля на Симона Радева.

„Първоначалната проверка относно този приятел завършва със заключение, че няма  дисциплинарно нарушение и не трябва да е наказан. Чакам моя проверка. Ще приключи до дни. Нека да изчакаме и съм сигурен, че резултатът ще е различен“, добави Иван Демерджиев.

Според адвоката на едното от загиналите момичета по делото има снимки, които показват как вече бившата полицайка държи стълбата, докато Семерджиев се качва по нея.   

"Това са от охранителни камери. Направена е видеотехническа експертиза и ясно си личи, че е тя“, заяви Пламен Димитров.

Така на практика –  на 6 юли Мирослав помага при задържането на мъжа, който часове по-рано приятелката му укрива.  До този момент остава не ясно знаел ли е Мирослав за помощта оказана от Симона и дали докато полицията издирва Семерджиев,  униформеният прикрива ценна информация.

„Огромна част от дисциплинарните производства висят. Със сигурност ще има много наказани служители“, каза Демерджиев.

Половин година след инцидента се издирва мъж,  за когото се знае, че е бил на мястото на катастрофата.  На главата си е носил каска, запечатан е на снимки, видян е от свидетели, но все още не е установен.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук