Появиха се нови подробности за циганските барони Трайчо и Мето, спипани при мащабна спецакция в София, провела се в понеделник.

„Престъпната група се отличава с висока обществена опасност“, това заяви прокурор Валентина Маджарова, която е изпълняващ функциите ръководител на Специализираната прокуратура.

Първи СНИМКИ на циганските барони, спипани при спецакцията в СофияБЛИЦ припомня, че в понеделник бе неутрализирана престъпна група. Групата е функционирала от началото на 2014 година до момента на разбиването й. Акцията е протекла в столичните квартали „Христо Ботев“, „Левски“, „Враждебна“ и „Димитър Миленков“.

„Направени са 27 претърсвания на недвижими имоти, 11 на автомобили и лични обиски – общо 57. Наложило се е да бъдат извършени още 10 претърсвания.

Намерени са множество документи, пари, ценности, наркотични вещества и компютърни конфигурации.

Иззети са три луксозни автомобили, а 43 лица са разписани в качеството им на свидетели“, поясни прокурор Маджарова.

От разкритията й стана ясно, че групата е създадена с користна цел, а именно получаване на пари от престъпна дейност, т. нар. „лихварство“, а също така и за изнудване, разпространение на наркотици, имотни измами и набиране на жени с цел проституция.

Прокурорите са обвините пет лица, които са обвинение и може да получат от 3 до 10 години лишаване от свобода. Всички те са задържани в срок до 72 часа, а след това предстои и мярка за неотклонение „задържане под стража“.

„Задържаните са с множество криминални прояви, а също така са и осъждани основно в престъпления „против личността“. Също така има осъден и за закана за убийство.

„Трябва да се има предвид колко трудно е спрямо криминално им минало да се разкрива подобен род престъпна дейност. И в момента е трудно. Жертвите им се страхуват и страхът им е основан“, каза още прокурор Маджарова.

От разкритията стана ясно, че двама са основните лидери, а единият от тях е „мозъкът“. В цялата престъпна схема са участвали около 20 души.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!