Осъденият с доживотна присъда Петко Петков - известен като "стрелецът от Лясковец", ще съди държавата за 1 милион лева за нанесени нематериални щети.

Петков излежава присъда за смъртта на командоса Емил Шарков, който загина при специализирана акция на баретите преди 6 години.

Повод за акцията на 14 март 2014 година е агресивното поведение на Петко Петков - въоръжен и отправящ системни смъртни заплахи към деца от близкото училище. Мъжът е обезвреден, с цената на един живот и ранени командоси. Осъден е до живот. Последното му намерение от килията обаче е да съди държавата.

"Аз съм гневна, че въобще един убиец на полицай, един потенциален убиец на още може би 4-5 момчета, които са участвали в акцията, и това същество не само, че има право да предявява такива съдебни искове, но и цялата съдебна система се впряга в негова услуга", каза съпругата на покойния Емил Шарков Милена Шаркова.

60-годишният мъж излежава присъдата си в затвора в Ловеч. Майка му и до днес отказва да заличи следите от злополучната спецакция в семейното им жилище.

„Ей такваз стая. Туй ли заслужава? Разбойници, убийци! Тука той спи, тука аз спя, чупят прозорци, със стълби влизат. Защо?!  Какъв е моят син?! Какъв убиец?! Аз ше ги съдя и за далака му, и за бъбрека му. Шест години дето стои там без вина. За всичко. Милион. Туй, което сме преживели е малко, да. Да, малко са", категорична е майката на Петков Стефанка.

В същото време съпругата на убития командос търси съмишленици на идеята за законодателни промени, които да намалят правата на лицата, осъдени за тежки криминални престъпления.