Двама дилъри и трима клиенти на възраст между 22 и 45 години са задържани в полицейския арест при спецакция срещу държане и наркоразпространение в Пловдив.

Различни по вид наркотични вещества са открити иззети при извършено претърсване на няколко лица и адреса на територията на пловдивския квартал "Столипиново". На улица „Ландос“ криминалисти от Шесто РУ са задържали 33-годишен дилър, след като открили в дома му 42 пакетчета завързани в единия ъгъл, съдържащи психотропно вещество от рода на синтетичните канабиноиди-пинака с тегло 3,68 гр. 

В хода на работа е установено, че малко преди обиска в дома му дилърът е разпространил наркотично вещество от същия вид на купувач. След незабавно предприети оперативно-издирвателни действия е задържан и 29-годишният  клиент на дилъра, от който са иззети близо 0,493 гр. от същото психотропно вещество.

В задържания  е открита и иззета и саморъчно свита цигара, смес от тютюн и дизайнерската дрога пинака с тегло 0,274 гр.  При последвала проверка на улица „Крайна“ в квартала е задържан друг 45-годишен криминално проявен мъж, който е осъждан по линия  наркоразпространение.   

При вида на униформените дилърът изхвърлил наркотиците, предназначени за улично разпространение, които носел в себе си. В текстилен чорап бил скрит по-голям найлонов плик с 10 дози  зелена растителна маса с  общо тегло 5,655 грама. 

При последващи действия е задържан 22-годишен криминално проявен млад мъж, от който е иззета бутинака. Установено е, че  младият мъж е придобил синтетичната дрога от 45-годишния дилър, задържан по-рано същия ден. При проверката на улица "Крайна" е задържан и 22-годишен криминално проявен и осъждан,  при личен обиск е иззета цигара с психотропното вещество бутинака. 

Новината идва само ден след като директорът на полицията под тепетата вчера съобщи, че през изминалата година са разкрити 498 престъпления, свързани с наркотични вещества с установени и задържани 507 извършители на престъпните деяния, а  стойността на иззетите марихуана, амфетамин, кокаин, хероин, екстази, синтетични канабиноиди и хашиш  възлиза на 5  210 758 лв. по цени на съдопроизводството.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ