Васил Божков е разследван за убийства, опит за убийство, изнасилвания и принуда. От прокуратурата съобщиха, че материали по разследването на "хазартната афера" са отделени в ново досъдебно производство.

Държавното обвинение събира доказателства, че организирана престъпна група с участието на Божков за извършване на тези престъпления е съществувала от 2017 година.

Главният прокурор каза, че убийствата са свързани с конкуренция в хазартния бизнес. Разпити на свидетели, както и доказателства иззети от имоти и офиси на Васил Божков, са дали основание на разследващите да започнат новото разследване за участие в организирана престъпна група за убийства, опит за убийство, изнасилвания и изнудване.

Иван Гешев, главен прокурор: В хода на това производство се извършват действия по разследването по събиране на доказателства за много престъпления. Убийства и всякакви други престъпления, които са свързани да кажем така - конкретно за убийствата - хазартна дейност.

БНТ цитира и източници, според които са изискани и материалите от разследването за покушението срещу Манол Велев, тъй като с казината си той е бил пряк конкурент на Васил Божков.

В края на миналата година братята Цветомир и Боян Найденови сигнализираха нееднократно в свои интервюта, че Васил Божков ги е заплашвал директно с думите "ще ви ликвидирам заедно с Кирил Домусчиев като Манол Велев, Йордан Динов и Тони Наумов.

На 4 април 2012 година благоевградачнинът Йордан Динов бе застрелян в центъра на София. Няколко други неразкрити убийства на играчи на хазартния пазар също са във фокуса на разследващите. Гешев коментира още, че екстрадицията на Божков зависи изцяло от Обединените арабски емирства, а прокуратурата изготвя документите, които трябва да изпрати на властите там.

Версиите за убийството на Йордан Динов бяха много, но още тогава се прокара и твърдението, че той може да е ликвидиран по поръчка на Васил Божков, припомня случая struma.com.

Цитираха се дори източници от разследването, според които към момента на разстрела си Динов отивал всъщност да се откупи. Имал среща с високопоставени бизнесмени от обкръжението на хазартния бос, на които трябвало да предаде парите, които носел със себе си.