Полицията направи смразяващи разкрития в гората край Банкя - седем тела на възрастни хора. Разследва се мащабна схема за незаконно погребване. Задържан е 51-годишен погребален агент.

Има подозрения, че задържаният не е действал сам и че няма професионална квалификация за погребалната дейност, каза пред bTV Христо Кръстев, който е прокурор в Софийска градска прокуратура.

Установява се и дали има още незаконно погребани. Засега са открити седем тела, като един мъж със сигурност е идентифициран.

Няма и данни за насилствена смърт, но и това допълнително ще се провери, добави Кръстев.

Знае се, че за една от фиктивните кремации мъжът е взел 1000 лева. 3 жени и 4 мъже са погребани в гората край Банкя.

Арестуваният не е признал за извършеното деяние и отказва да дава обяснения по случая. Той обаче има минали криминални регистрации за хулиганство и каране в нетрезво състояние, поясни Кръстев.

Той добави, че към днешна дата няма данни да е подаван сигнал в прокуратурата относно извършвани престъпления, свързани с погребалната дейност от страна на обвиняемия.

Кръстев обясни, че ежечасно се получават сигнали за съмнение, че може починали близки да са погребани без кремация. Има и подозрения и се разследва има ли още подобни случаи.

Прокурор Кръстев говори и за изчезналия специалист по криптовалута Александър Алтънбашев, като призна, че има съмнения той да е отвлечен. 

Основната версия за случилото се е свързана именно с търговската дейност по повод покупка и продажба на криптовалута, но се проверява дали става дума за отвличане, или укриване, добави той.

Кръстев каза, че има твърдения за евентуално отвличане.

Проверяват се и трафичните данни от страна на мобилните оператори във връзка с изчезването на специалиста, който е в неизвестност от 23 май.

В момента се прави анализ относно движението и местонахождението на лицето, обясни Кръстев, но не разкри къде е последно е засечен.

„За съжаление такава информация не мога да предоставя, тъй като това ще попречи за разкриване на обективната истина. Ако споделя тази информация с вас, евентуалните извършители на отвличането ще се запознаят с нея и могат да предприемат действия по прикриване на своята престъпна дейност“, каза той.

В Софийската градска прокуратура се води разследване за отвличане, за което се предвижда наказание от 3 до 10 години лишаване от свобода.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!