Бандит от групата на Златомир Иванов - Златко Баретата, бившият съпруг на Събка Башкова-дъщерята на цар Киро, и неговата любовница са били арестувани на 8 февруари, научи БЛИЦ от свои източници.

Около 16,30 часа в понеделник при провеждане на специализирана полицейска операция срещу наркоразпространението на територията на ОД на МВР Пловдив, служители на отдел „Криминална полиция“ и сектор „Пътна полиция“ спрели на кръговото кръстовище на „6-ти километър“ последователно лек автомобил БМВ и таксиметров автомобил „Дачия“.

БМВ-то, пътуващо от град Септември към Пазарджик било собственост на 33- годишна жителка на Столипиново Магда Караджова, но зад волана му бил 43- годишен, криминално проявен мъж от шуменското село Дибич. Мъжът е бившият съпруг на Събка Рашкова-Кирил Йорданов. 

Преди да бъдат спрени от ченгетата 33- годишната жена се прехвърлила в таксито в Пазарджик, като го наела да я откара до Пловдив.

В областния град Магда трябвало да достави пратка с наркотици. При последвал личен обиск в нея били намерени две пресовки хероин с общо тегло 1 килограм, скрити старателно в бельото й и таблетки лексотан. Зад таксито се движел любовникът й, който ползвал Магда за муле. Последвал обиск и в жилището, обитавано от двамата любовници в пловдивския квартал „Столипиново“. 

От квартирата са иззети мобилни телефони, оставени в жилището за по- голяма конспиративност. В хода на разследването е установен и пласьорът, от който Кирил и Магда купили хероина. Това е бившият член на групата на Златко Баретата Стоян Дичев. 47-годишният мъж е от София, но има жилище и магазин в Септември, където живее. 

При претърсване в неговата къща и магазин в Септември са открити и иззети дивиар на изградено видеонаблюдение, мобилен телефон и електронна везна със следи от кокаин и хероин по нея. Жената и двамата мъже са задържани за срок от 72 часа, образуваното досъдебно производство се води под наблюдение на Окръжна прокуратура Пловдив.

БЛИЦ припомня, че Стоян Дичев беше един от най-приближените хора на Златко Баретата. През 2016 година Баретата и още 10 души от неговата банда, сред които и Стоян Дичев, бяха съдени, след като полицията разби престъпна група, занимаваща се с разпространението на наркотици. Тогава Баретата получи 6,5 години затвор, след като заедно с дясната си ръка Мартин Димитров-Макака, се признаха за виновни. 

Медията ни припомня още, че в момента Събка Рашкова излежава в пловдивския затвор присъда за търговия и разпространение на наркотициЕксперти коментираха пред БЛИЦ, че заловеното количество хероин е за около 100 бона, но ако се премеси и се раздели на дози, както обикновено правели наркобосовете, цената му на пазара се качва на около 300 бона.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!