ДНК анализ на намерена следа в Къщата на ужасите е издала извършителя на шесторното убийство в Нови Искър Росен Ангелов. Това съобщиха на специален брифинг шефът на следствието Борислав Сарафов, гласекът на МВР Младен Маринов, шефът на СДВР Иво Иванов и градският прокурор Емилия Русинова.

Две денонощия след като полицията посочи 56-годишния мъж за извършител на кървавото убийство, Сарафов заяви: "По категоричен начин престъплението е разкрито и доказано.", пише в обзор "Монтор".

Извършени са 16 огледа и претърсване на жилища и местности, назначени са 91 експертизи, от които 18 са ДНК анализи, 36 - биологични, 31 - комплексни - физикохимични, балистични, дактилоскопични, 6 съдебно-медицински. Разпитани са 21 свидетели. Извършени са над 100 разузнавателни беседи, справки. От доказателствата по делото е установено, че е имал интимна връзка с убитата Кети Кюхова, продължила 6 месеца преди убийството, категорични са разследващите.

„Аутопсиите показват, че всеки е убит с по няколко изстрела и на всеки в главата има и по един контролен изстрел“, съобщи още Сарафов. На база тези доказателства Росен Желев Ангелов е привлечен като обвиняем за шесторното убийство в Нови Искър. Той ще отговаря пред Темида за смъртта на автомонтьора Неделчо Юнаков, сина му Георги Юнаков, тъщата му Еленка Бурджиева, доведената му дъщеря Нанси Иванова, нейния приятел Боби Иванов и втората му съпруга Кети Кюхова.

По време на брифинга стана ясно още, че Ангелов е без документи за самоличност, без адресна регистрация и не ползва транспортни средства. До късно снощи той още не бе заловен от службите и се издирваше. Прякорът на Росен бил Горския човек. Допълнителна трудност при издирването на Ангелов идвала от това, че мъжът е без работа и без собственост.

56-годишният мъж има 3 присъди за лишаване от свобода. Първата била за кражба, след това е осъждан за изнасилване, като е освободен условно предсрочно. Третата присъда е влязла в сила през декември 2009 г. и е за блудство с малолетно дете, момиче на 12 г. Осъден е на 8 г. затвор, като присъдата е произнесена задочно, но той не бил открит, за да бъде вкаран в затвора. Затова още тогава е обявен за общодържавно издирване. Проверката показала обаче, че Ангелов и в момента е обект е на още едно наказателно производство за блудство, което още е висящо.

През годините се издирваният се издържал като е вършел работа на свои познати срещу дребни суми. Има информация, че и на Кети е вършил услуги и вероятно така са се запознали. Доказателствата, че Росен Ангелов е извършителят на убийството, се подкрепят от ДНК анализ на следи, които сочат, че е действал сам.

Градският прокурор Емилия Русинова обяви, че с постановление от 4 януари 2018 г. Ангелов е привлечен задочно, защото е обявен за издирване. Главният секретар на МВР Младен Маринов заяви, че работата по случая продължава. По отношение на издирването има създадена организация като са включени и сили на армията. Той отново припомни, че Росен Ангелов е изключително опасен. В помещенията, които е обитавал, са открити ръчни гранати, запалки. Местата, където е засичан, са наситени с полицейски сили. Гранична полиция също е включена в издирването.

Мотивът за убийството е личен, свързан е с интимни отношения с убитата. По свидетелски показания той станал раздразнителен, когато е отхвърлен и изоставен от жената. Проявявал е ревност към мъжа, с когото Кети е живеела. Останалите жертви са да се прикрие убийството на изгората му. Майката на Кети също е била наясно с тази нейна връзка. Също така Кети по свидетелски показания е споделяла на Росен, че има проблеми във връзката си с Неделчо Юнаков.

Младенов предположи, че редът, в който са убити, е следният - първа е убита Кети, а после останалите.

Тя вероятно е транспортирана до кладенеца. Оръжието все още не е открито. Гилзите от местопрестъплението са от едно оръжие. На тефтерчето, намерено в гората, е назначена експертиза, за да се разбере на кого е почеркът. Ангелов се е опитал да заличи следите, като е размествал телата.

„Тази къща в тази нощ действително е била къща на ужасите. Нямаме доказателства какво точно е станало там, но това, което имаме доказателства, е, че е убил жертвите една по една, като се е качил да прочисти къщата от други лица, намиращи се там", допълни Сарафов. Първо са убити Неделчо и Георги. Вероятно Нанси и Боби са се качили на горния етаж на къщата, за да се скрият, и са убити впоследствие. При Неделчо има следи от нараняване по ръцете, като вероятно е имало някаква борба, казват още разследващите.

Вероятно кучето е познало извършителя, защото там, където е убито, се предполага, че се е скрило. Според направения психопрофил на Росен Ангелов, когато е лежал в затвора, той е интелигентен, със завишено самочувствие, раздразнителен, с нисък праг на социална зрялост.

В четвъртък вечерта Росен Ангелов бе обявен официално за общодържавно издирване, като от МВР призоваха хората, които имат информация за местонахождението на издирвания, да подадат сигнали на тел. 112 или в най-близкото поделение на МВР при гарантирана анонимност. От МВР предупредиха, че има вероятност той да е въоръжен и опасен.

Междувременно от полицията разпространиха още една – актуална снимка на издирвания.

От рано сутринта в петък пък бе подновено издирването на Ангелов в периметъра около с. Луково. В издирването му бе включена както специализирана техника като бронираните „Пустинни котки“ и бронетранспортьора на СОБТ, така и хеликоптер, който облиташе района в търсене на килъра. Униформените бяха оградили селото и проверяваха документите на местните, които влизат или излизат от него. Екип на „Монитор“ стигна и до къщата, в която през последните дни се е укривал издирваният убиец. Оглед на мястото показа, че мъжът е тренирал стрелба в двора на вилата, като за целта е бил наредил пластмасови шишета. По тях той е стрелял с въздушна пушка. В близост се видя и голямо парче ламарина, по което също личаха следи от куршуми, но този път – изстреляни от бойно оръжие. Двуетажната къща, в която се криел убиецът, се намира на самотно място във вилната зона на село Луково. Заради факта, че е отдалечена на 4 км от центъра на селото и това, че наоколо няма други къщи, Ангелов си е гърмял необезпокоявано.

„Като влязохме в къщата си личеше, че тя е обитава съвсем доскоро. Имаше приготвена храна. Беше затоплено и бяха включени компютър и електроуреди“, обясни кметът на селото Румен Колев, който до късно вечерта в петък помагаше на издирвачите да търсят следите на Горския човек.

Издирвачите откриха труп край село Владо Тричков

Издирвачите, които тръгнаха по следите на Росен Ангелов, откриха туп на мъж в река Искър, близо до село Владо Тричков. Още преди трупът да бъде изваден от водата, се появиха съмнения, че е възможно той да е на убиеца. След продължила близо час операция, в която се включиха дори и водолази, тялото бе извадено на брега, а първоначалната идентификация показа, че то не на Росен Ангелов. Предполага се, че мъртвият е друг мъж – от Нови Искър, който изчезнал в началото на декември.