Спецпрокуратурата повдигна обвинения на петима участници в седемчленна организирана престъпна група за разпространение на наркотици във Враца и областта. Другите две лица, за които има доказателства, че са участвали в групата, се укриват и са обявени за общодържавно издирване, съобщава BulNews.bg.
Част от участниците бяха задържани на 3 октомври 2017 г. във Враца при специализирана операция на РЗ БОП и Специализираната прокуратура със съдействието на Дирекция „Жандармерия“ към ГДНП.

Според събраните до момента доказателства групата е действала от началото на 2016 г., като е разпространявала различни видове наркотици, предимно амфетамини и марихуана. При извършените претърсвания и изземвания по време на операцията по задържането такива вещества са открити у трима от участниците. В хода на разследването са използвани СРС.

Ръководителят на групата Николай Трифонов е вече осъждан за грабеж и средна телесна повреда. По здравословни причини обаче, с постановление на разследващия прокурор, по новото дело му е наложена мярка за неотклонение „Парична гаранция“ от 5000 лева.Назначена тройна съдебно-медицинска експертиза е установила, че след инцидент преди няколко седмици в нощен бар "Карамел" във Враца, той е получил тежка мозъчно-черепна травма и увреждания, които не му позволяват да живее в условията на арест.

Парични гаранции в различен размер са наложени и на други трима от групата заради оказано съдействие на разследващите и направени от тях самопризнания.Днес, 5 октомври, в Специализирания наказателен съд бе внесено искане за налагане на мярка „Задържане под стража“ на петия от задържаните участници - П.П. Предстои обвинения да бъдат повдигнати на останалите двама от групата, които до момента се укриват.