Издирването на убиеца от Костенец доведе до забрана да се ходи за гъби в гората, както и да се лови риба, разказа пред „Монитор“ съсед на потъналия вдън земята Стоян Зайков, който е от квартал „Полето“ на град Костенец. 11 дни след двойната екзекуция полицейската блокада на района продължава, а периметърът на претърсване се разширява и сега основно е в гъстите горски масиви. 

На 10 май 38-годишната Милена Шишкова беше открита безжизнена до дома си. Жената е била бивш партньор на Зайков и двамата имат дете. По-късно беше открит убит и съсед на Зайков, който е негов братовчед. Според полицията още не е потвърдена връзка между двете убийства. Стотици полицаи, жандармеристи и дори антитерористи бяха вдигнати накрак и блокираха Костенец и околните села. В издирването се включи и хеликоптер, но без резултат. В момента в Костенец няма никакви служители на МВР по улиците. На всички изходи и входове във всички възможни посоки обаче има патрули от жандармеристи с бронежилетки и катаджии, които спират абсолютно всички излизащи от района моторни превозни средства и проверяват багажниците. Това се прави денонощно.

„До преди няколко дни полицаите и жандармеристите бяха един до друг по улиците, водеха и 7-8 кучета, сега разшириха периметъра и са по баирите. Търсят навсякъде – след като провериха Василиците (селата Горна и Долна Василица), проверяват Очушите. То се води едно с. Очуша, но всъщност са 5-6 махали с много малко народ. Навсякъде има горски заслони и изоставени къщи, където можеш да се скриеш и Господ не може да те намери“, разказа съседът на Зайков от квартал „Полето“, който се представи като Стоян.Мъжът сподели още, че идеално място за скриване може да бъде и с. Голак, което се намира на 16 км от Костенец в посока с. Ветрен по черен път. „Голак е голямо село, но в него живят само неколцина души“, каза още мъжът. „Откакто Стоян изчезна, вали, но това не го плаши.

След дъжд кучетата губят следите, ама и да не е валяло, само с един лют пипер да си намаже подметките и кучето е дотам. Губи ориентация. Бил съм граничар и знам как може да не те открият кучета. А Стоян е изпечен бракониер ловджия и познава много добре района, по-добре от горските“, разказа още съседът на издирвания.

Той описа Стоян Зайков като човек, който не пие алкохол и не пуши. „Не е кавгаджия. От толкова време го знам, никой не е казал досега да е чул да се карат с жена му или че той я бие или тормози. Тя беше ромка от Момин проход. Имат момче на 14-15 години. По време на убийството то е било в Момин проход, а тя сама вкъщи. Двамата със Стоян живееха в кв. „Полето“, но преди около година се разделили и тя си тръгнала, била е в друга тяхна къща, на около 2 км разстояние. Там е станало престъплението. Родителите на Стоян живеят в съвсем друга къща в Костенец.

Стоян и жена му не са имали финансови проблеми.
"Имаха бюро за погребални услуги, офисът се намира в центъра на Костенец и предлагат всичко - от организация на погребението до осигуряването на надгробни плочи. Жената беше и фризьорка и си имаше салон до погребалното бюро. Много пъти съм ходил при нея да ме подстриже. Някой бушон му е избил на Стоян, за да направи това“, каза неговият съименник.

Първият уикенд след двойното убийство хотелът на Пчелински бани, който обикновено е пълен с почиващи, е бил с много малко посетители. „Страхуваха се хората. Проверките започваха още от отбивката на Мирово. Веднага се усети по хотелите, гостите намаляха“, каза местен жител.

„Докато не го хванат, няма да се успокоят хората. А бе лошо стана. Ето, не дават и на реката за риба да се ходи. Знаеш ли го из кое дере може да изскочи? Жандармерията не дава. Има постове из реките. Ако се засечете някъде, ще вдигне и ще ви гръмне и няма да се замисли. Тук минават реките Марица и Очушница. Рибата изчезна, откакто направиха един завод – топят олово. Тръгнах за гъби в района, където живея, в ливадите и ме върна жандармерията, вика – не, не връщай се.

Никой не смее да мръдне, те и не пускат“, разказа още Стоян.

Изнасянето на полицията от улиците на населените места обаче, е успокоило хората. Жители на Момин проход разказаха, че не се страхуват да се разхождат вечер където пожелаят. Полицейската засада до завода за алкохол между Костенец и с. Пчелин е свалена. Там наблизо в изоставен пчелен кошер бе намерена разглобена пушка и боеприпаси, за която се смята, че е оръжието за извършването на второто убийство.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ