Всеки си е мечтал магически и без усилия да забогатее. Идеята, някой да ви даде една огромна сума пари наготово, звучи наистина страхотно.

Мъж сигнализира, че е получил неочаквано наследство, пише glasnews.bg. То е в размер на скромните 9,5 млн. щатски долара!

Разбира се, това е поредната измама, която набира скорост в приложенията за чат. Жена от турски произход се представя за банков служител.

Сумата от „вашето наследство“ на неизвестен човек, който е починал, тя желае да ви предостави. Единственото, което иска в замяна, са 50% от парите.

В края на съобщението Füsun Tümsavas е оставила електронната си поща за контакт. Именно там вероятно ще бъде предоставена повече информация по схемата. Най-често измамниците искат ваши лични данни, както и тези от банковата си карта.

При проверка в социалната мрежа, се оказва, че съществуват множество профили с това име. С някои дори е възможно да имате общи приятели.

Чужди медии съобщават, че този вид измама набира популярност в Румъния. Журналист решава да отговори на съобщението, като в последствие става ясно, че са необходими 50 000 евро, за да се оформят документите по превеждането на "наследството".

Винаги подхождайте с доза съмнение по отношение на подобни съобщения и имейли.

Ето и какво гласи изпратения текст:

Поздрав Пенка Петрова Пиша ви с езиков преводач. Търся някой с това име Петрова. Така че, когато видях вашия профил във Facebook, реших да ви добавя и да ви напиша това съобщение, за да видим как най-добре можем да си помогнем.

Аз съм г-жа Füsun Tümsavas, банков служител тук, в Истанбул, Турция в ISBANKASI. Вярвам, че желанието на Бог е да се натъкна на вас сега. Водя важна бизнес дискусия, която искам да споделя с вас, която вярвам, че ще ви заинтересува, защото е във връзка с вашето фамилно име/националност и вие отивате да се възползват от него.

Един покоен г-н Адриан Петров, гражданин на вашата страна, който се занимаваше със златен бизнес тук, в Истанбул, имаше фиксиран депозит в моята банка през 2010 г. за 108 календарни месеца, оценен на 9 500 000,00 щатски долара (девет милиона и петстотин щатски долара) на датата на падежа за този депозит беше миналата година.

За съжаление Адриан Петров беше сред жертвите на пандемията от Covid19 2020 на 30 април в провинция Анкара в Турция. Ръководството на банката ми тепърва ще знае за смъртта му, знаех за това, защото бях служител по сметката му.

Той не спомена никакъв следващ роднина/наследник, когато акаунтът беше открит, не беше женен и не беше намерен роднина. Миналата седмица ръководството на моята банка имаше среща за упражняване на банкова проверка, за да се отбележат пасивни и изоставени депозитни сметки.

Знам, че това ще се случи и затова търсих начин да се справя със ситуацията, защото ако директорът на моята банка случайно открие смъртта му, банката ще отклони средствата, за да ги споделят техните главни директори. Така че не искам такова да се случи. Ето защо, когато видях вашите подробности, се зарадвах.

Сега търся вашето съдействие, за да ви представя като следващ роднина/наследник на сметката, тъй като имате същото фамилно име и същата националност като него и моята банкова централа ще ви предостави сметката с моя помощ.

Няма включен риск; транзакцията ще бъде извършена при законно споразумение, което ще ви защити от всяко нарушение на закона. По-добре е да поискаме парите, отколкото да позволим на банковите директори да ги отклонят и да си поделят помежду си.

Не съм алчен човек, затова предлагам да разделим средствата, съответно 50/50% за вас и за мен. Кажете ми вашето мнение по този въпрос и моля, третирайте тази информация като поверителна. Ще ви дам повече подробности, след като получа вашия спешен отговор чрез моя личен имейл адрес по-долу. Електронна поща: [email protected] С Най-Добри Пожелания Фюсун Тюмсавас.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук