Окръжен съд-Силистра взе постоянна мярка "задържане под стража" на 19-годишния Ф.Р. от село Скала, община Дулово, Силистренска област.

Както БЛИЦ съобщи, на 7 май 2021 година жертвата С.А. бе намерена мъртва в дома си в село Скала, с общо 27 прободно-порезни рани в областта на гърдите, лява ръка и гръб, като е установено, че смъртта й е настъпила вследствие на остра кръвозагуба.

В резултат на проведените действия по разследване бе установен извършителя на престъплението-Ф.Р., открит по-късно вечерта в с. Поройно.

Представителят на Окръжна прокуратура-Силистра посочи, че от събраните до момента доказателства може да се направи основателно предположение, че Ф.Р. е осъществил тежко умишлено престъпление, за което се предвижда наказание "лишаване от свобода" за срок от 15 до 20г., доживотен затвор или доживотен затвор без право за замяна.

Обвиняемият и служебният му защитник поискаха по-лека мярка за неотклонение "домашен арест", мотивирайки се с направени самопризнания, чисто съдебно минало, постоянен адрес и реализиране на доходи от положен труд.

Според съдебният състав от всички събрани до момента доказателства може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият Ф.Р. е извършил престъпление по чл. 199, ал. 2, т. 2 предл. "първо", във вр. с чл. 198, ал. 1 от Наказателния кодекс / НК/– грабеж на движима вещ, с употребена за това сила или заплашване, придружен с убийство.

На Ф.Р. е повдигнато обвинение за тежко престъпление, наказуемо с "лишаване от свобода" от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Дори в хипотезата на престъпно деяние по чл. 115 от Наказателно-процесуалния кодекс /НПК/-умишлено убийство, предвиденото в закона наказание отново е "лишаване от свобода" и обществената опасност на деянието е изключително голяма.

Съдът прие, че чистото съдебно минало, постоянният адрес на местообитаване и живеене на Ф.Р. не могат да обуславят реалната опасност, предвидена в чл. 63, ал. 1 от НПК – "обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление".

По отношение на Ф.Р. обаче безспорно са налице предпоставките за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража", визирани в чл. 63, ал. 2, т. 3 от НПК – "лицето е привлечено като обвиняем за престъпление, за което се предвижда наказание не по-малко от десет години лишаване от свобода или друго по-тежко наказание".

С оглед на това Окръжен съд-Силистра прие за основателно искането на Окръжна прокуратура-Силистра и определи постоянна мярка "задържане под стража" на Ф.Р.

Определението на съда подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд-Варна.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ