Хакери са на път да сменят бомбаджиите, които взривяват банкоматите с газ, за да ги оберат. Новите апаши действат много по-фино - те режат правоъгълен отвор над екрана на АТМ-а, откачат диспенсъра на машината за пари, свързан към нея с USB порт и на негово място закачат лаптоп или таблет.
Целта им е да получат достъп до операционната система на машината и да й наредят да изхвърли всички налични пари в нея. Около десетина банкомата са атакувани по тази схема през последната половин година, пише "Телеграф", позовавайки се на експерти по банкова сигурност.

Самата кражба не е толкова лесна, колкото взривяването на машината за пари, но при реализирането й няма и опасност банкнотите да бъдат повредени.

"Банкоматът представлява обикновен компютър със стара операционна система и върху нея е стартиран софтуер, който прави от обикновен компютър банкомат", обясниха специалисти. Поради тази причина изрязването на отвор в корпуса се прави с единства цел 0 да стигнат до компютъра, управляващ ATM-а, и чрез друг лаптоп да започнат да го командват. Връзката между двата компютъра се осъществява чрез USB порт, с каквито към банкомата са свързани четецът за карти или диспенсърът. След като операционната система разпознае лаптопа на апашите, започват опитите за пробиване на администраторската парола, което вече им дава възможност да управляват целия банкомат и най-вече да го вкарат в тестов режим. При него машината изхвърля всички пачки, с които е заредена.

"На пазара има редица хакерски инструменти, които могат да се справят с паролата, осигуряваща администраторски достъп", обясниха експерти. Според редица публикации един от софтуерите дори се е предлагал в затворен хакерски форум срещу 5000 долара. За подобен род атаки предупреждават експертите Касперски още през 2014 година, когато такива атаки са засечени в Европа.

Според специалисти по киберсигурност източването на кредитни и дебитни карти все повече ще бъде изместено от заразяването на компютри с вируси, при които хакерите получават достъп до онлайн банкирането.