Лекарят на Марадона и бившият футболист от „Реал Мадрид“ са имали организационна роля в канала, разказва в интервю за "Телеграф" старши комисар Любомир Янев, заместник директор на ГДБОП. 

- Старши комисар Янев, приключихте преди няколко дни огромна операция с чужди партньори по разбиване на канал за кокаин от Колумбия през България за Европа, при която беше хванат 1 тон наркотик. Направи впечатление, че първите арести са у нас. Това означава ли, че страната ни е гара разпределителна за кокаин?
- Не бих казал, че сме били разпределителна гара, по-скоро цялостната организация на престъпната група има две направления, в които кокаинът идва от Колумбия към Западна Европа. Едното е, че стоката минава през Гърция, а след това идва у нас с контейнери, в които има кашони, импрегнирани с кокаин.

Материалът тръгва от пристанище Картагена, акостира в Гърция, а след това като законно карго влиза у нас под формата на цитрусови плодове.

Извънредно! На борсата в "Слатина" почерня от полиция, Гешев пътува към мястото

Никой не може да разбере, че във въпросните кашони е импрегниран кокаин. Ние сме държава, в която организацията е имала намерение да извади този кокаин, а след това оттук да го разпредели към Западна Европа.

Това количество е много голямо само за нашата страна. Ние нямаме обема и капацитета да го реализираме на пазара. Вече в България под формата на прах е трябвало да тръгне към различни държави. Имаме информация, че това са Испания и Холандия.

- Казахте две направления на канала - едното е България, а кое е второто?
- Второто направление е Холандия, и то по същата схема. Законно карго под формата на плодове в кашони. Групата е имала намерение да бъде извлечен кокаинът и да бъде пуснат за продажба.

В този камион има милиони в евро! Гешев разказа за рекордната пратка дрога 

Тези 550 кг кокаин, хванати у нас, първа доставка ли са и каналът нов ли е?

Каналът не е напълно нов, може би действа от около две години. Методът, който използват, е супер иновативен. У нас такова нещо не се е случвало.

Интересното е, че организираните престъпни структури се възползват от знанията на химици, чиято идея е да ни затруднят възможно най-много и да могат безпрепятствено да осъществяват наркотрафика.

- Кокаинът на кой картел в Колумбия е?
- Има лице, което е привлечено като организатор на канала и ОПГ-то. Казва се Милтън Санта Мария Валеско и е колумбиец, но не знам към кой картел е. Структурите са в Мексико и Колумбия, те са производители на кокаина.

Горещи подробности за бившия митничар, закопчан за кокаина за милиони в София СНИМКИ

Въпросният Валеско е известен на местна почва, но не и у нас. Не ни е попадал в полезрението на територията на България.

- В Испания арестуваха доктора на Марадона - д-р Маурисио Вергара, и футболиста Едуин Конго. Каква е била тяхната роля и има ли други знакови лица?
- Тези са най-знаковите. Въпросният Конго е бивш футболист на „Реал Мадрид“. Тяхната роля е била чисто организационна, но не искам да навлизам в детайли.

Групата е структурирана така, че е имала хора на територията на нашата страна например, които отговарят за посрещане на каргото, да извадят плодовете от кашоните, да ги отделят. Впоследствие да го предадат на лица, които могат да го извлекат като субстанция.

Първо ВИДЕО от акцията със задържания кокаин за милиони в София

Такива хора е имало и в Холандия, и в Испания. Имало е и такива, които са организирали схемата, за да се случва, включително и химици с техните способи да извлекат кокаина. Това не може да го направи всеки.

- У нас бяха арестувани трима души, един е обявен за издирване. Каква е била ролята им и особено тази на бившия шеф на Столична митница Красимир Керемидчийски? На какво ниво са били те в йерархията?
- Ролята им е била логистична. Трябвало е да посрещнат пратката, да отделят кашоните, да ги държат в помещение за съхранение и да очакват да пристигнат чужди лица, за да извлекат кокаина.

- Излиза, че химиците не са българи?
- Не, колумбийци са. Именно българинът, който е обявен за издирване, е имал задачата да подсигури лабораторията и да посрещне химиците.

- Кога е трябвало да пристигнат колумбийците и защо всъщност не кацнаха у нас?
- Защото ги арестуваха. Трябваше да дойдат двама. Изпреварихме ги. Трябваше да пристигнат 4 контейнера, но изведнъж започнаха да се пръскат на различни посоки. В един момент имаше вариант да се случат така нещата, че да нямаме цялостен поглед върху всичките кашони.

Можеше да изпуснем нещо, затова се взе решение да пристъпим към арести. Знаете тези 6600 кашона бяха хванати на две места - на борсата в кв. „Слатина“ и в склад в Ихтиман.

- Колко лаборатории е трябвало да организират у нас, за да извадят кокаина?
- Най-вероятно една или две. В Холандия е трябвало да са две. Вероятно у нас първоначално е трябвало да има само една, но направихме така, че да не чакат повече доставки.

- Каква е била печалбата на българите в канала? Питам, защото оценихте цялата стока на над 19 млн. евро, но на едро. На улицата цената му е в пъти по-голяма и може да стигне и 60-70 млн. евро.
- Нямаме информация какво е трябвало да получат българите. Има няколко варианта. Единият е част от стоката да остане за тях или кеш пари, които са били предварително договорени, не се знае още.

- Каква е била ролята на Асен Огнянов?
- Той посреща едната пратка от митницата. Ролята му е била физически да приема каргото.

Испания обяви, че от година и половина води разследване. ГДБОП кога се включи?

Включихме се миналата година. Когато получихме оперативната информация, веднага я докладвахме на главния секретар на МВР Ивайло Иванов и на главния прокурор Иван Гешев, който лично водеше контрола над делото.

Това касае нашия имидж като държава. Работихме усилено, наистина.

- Кое ви беше най-трудно?
- Не беше ясно точно в кои контейнери ще са кашоните, трябваше да гадаем.

Имаше много неясноти като при всяка една разработка с хора, които спазват висока степен на конспиративност, и то най-вече в това, че не ни беше ясна цялата картина.

Питахте за цялата организация и схема, кой какво прави, но те бяха разпръснати в няколко държави. Това беше трудност.

- Българите как комуникираха помежду си?
- Всички участници комуникираха или през интернет, или през криптирани приложения. Българите комуникираха с посредници испанци, а не директно с колумбийците.

- Освен в кафе и кашони с цитруси по какъв друг начин картелът е изнасял кокаин?
- Кафето беше първата пратка, пропусната контролирано в Испания. Това е било в самото начало на разработката. Това, което на нас ни е известно, че ноу-хауто е било именно импрегнирането в кашони. Нещо като запазена марка. Видяхте и на клиповете как се смилат кашоните, после чрез химически вещества се отделя кокаинът.

- В операцията са участвали чужди служби - от Испания, Холандия, САЩ, Интерпол. У нас имаше ли чужди представители на спецслужбите, които работеха с вас?
- Да, имаше представители на ДЕА-САЩ и от Испанската криминална полиция. Помагаха ни с информация, с организация, работехме заедно и със специализираната прокуратура взехме решение кога да се пристъпи към частичното задържане на наркотици у нас.

Имайте предвид, че това е една от най-мащабните операции в последните години по линия на кокаина у нас специално. Това, което ми направи впечатление, е, че наркотикът е толкова добре скрит, че рентген не го лови, кучета също. Почти няма начин да се хване. Това е нещо, което сме виждали само по филмите.

- Ако трябва да се пренесем у нас, епидемията от COVID-19 как се отрази на пазара на наркотици?
- Не добре, има свиване с близо 20-30%. Голям проблем за трафикантите се оказа карантината. Представете си пренасяте наркотици, влизате у нас или в друга държава и трябва да останете под 14-дневна карантина. Просто всичко се обезсмисля.

Същото важи и за гълтачите, които пък заради спрените полети също не работят. Има голямо отражение и върху цените, много интересни тенденции се очертаха.

- Разследвате ли и друг канал за наркотици?
- Разбира се, но ще разберете, когато имаме резултат. Мога обаче да ви разкажа за разбит канал преди около месец за хероин от Турция към България. Трафикантите бяха избрали да минат не директно, а през Грузия и Армения и с ферибот пуснаха камиона, натоварен със стоката.

В камиона имаше 72 кг наркотик. Най-интересното е, че шофьорът към онзи момент не пристигна, защото не го допуснаха грузинците заради коронавируса. Наложи се участниците в групата да пратят друг човек, който да го посрещне на място. Ето така се отразяват пандемията и карантината.

Интервю на Виктория ПЕНКОВА