Иванка Стефанова, 38-годишната майка на близнаците, приети преди ден в болница в Пловдив в тежко състояние, не работила и живеела сама с децата, пише "Трафикнюз".

Припомняме, че 3-годишният Стефан бе приет в болница със спукан череп и хематом, а лекарите са извършили много сложна животоспасяваща операция на детето, което продължава да е в критично състояние. Сестричката му Габриела също е в болница. И двете деца са недохранени, тежат едва по 9 килограма въпреки възрастта си. Растежът им е забавен, мускулите атрофирали, а комуникативните им способности изобщо липсват. 

Майката отглеждала сама децата си, баща им е в чужбина от близо 2 години, а съседите не са виждали близнаците също от 2 години. Обяснението на майката за критичното състояние на децата е, че е лишена от средства, а бедността наложила лишения и това е причината за недохраненото състояние на близнаците. 

Такъв мотив обаче е в пълен противовес на думите на нейния съсед пианистът Димитър Димитров, който сподели пред камерата на TrafficNews.bg, че всеки ден се разминава в близкия хипермаркет с Иванка, а тя винаги е нарамила пълни чанти.

"Аз пазарувам за семейството ни и ежедневно посещавам големия търговски център наблизо, където се разминавам с нея, награбила нова чанта с провизии. Тя самата е закръглена", сподели мъжът и допълни, че се поздравявал с Иванка и не би я определил като човек с отклонения.

"Може да е имала проблеми, но не изглежда неуравовесена. Бих казал, че състоянието на децата е резултат от неглижиране", разсъждава мъжът. Той предположи, че бащата на децата, който работи в Германия, им изпраща пари. Докато бил при семейството в България често възниквали скандали, но при въпроси от страна на домуващите в блока, Иванка отговаряла, че не е тяхна работа да се бъркат в естеството на свадите. 

Майката бе пусната късно снощи от ареста, където беше задържана по подозрения в домашно насилие. Към момента обаче версията,  която тя разказва за травмата на Стефан, а именно, че над креватчето на детето е имало гипсов орнамент, който се стоварил върху главичката му, се оказва водеща. Социални служители тази сутрин са посетили дома на Иванка и най-вероятно ще бъдат предприети действия по временно изкарване на децата от дома им. Издирват се роднини и близки на жената, при които Стефан и Габриела могат да бъдат настанени.

Оказва се, че самата Иванка е осиновена, когато е била на няколко дни. Тя е отгледана от баща си Стефан, но съседи разказват, че прекалено много ѝ било угаждано и това направило жената несамостоятелна и разлигавена. 

Припомняме, че злополучната неделя вечер, Иванка сама е подала сигнала за инцидента и е извикала екип на спешна медицинска помощ. Тя отрича да е упражнявала насилие върху децата си, но никой не може да си обясни как е възможно да не е полагала елементарни грижи за тях.

Под ръководството на Районна прокуратура – Пловдив продължават активните процесуално-следствени действия, полицейски огледи доказват, че има паднал орнамент, както твърди жената. Предстои социалните да вземат официално становище по случая. 


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!