Появиха се смразяващи кръвта подробности за убийството в село Бояново. БЛИЦ припомня, че 83-годишен мъж от село Бояново, община Елхово бе арестуван  по обвинение в убийство. С прокурорско постановление му е наложена 72-часова мярка за неотклонение „задържане под стража“. Сигналът е получен на телефон 112- за труп на улицата малко след 21 часа на 29 юли, съобщиха от ОД на МВР-Ямбол.

Сега стана ясно, че сигналът за зловещата находка, труп с размазан череп е бил подаден от съседка на убития Йордан Данабашев, при пристигане на дежурния полицейски екип само била констатирана кончината на самотно живеещия  от години и каращ на социална пенсия 62-годишен мъж.

В близост било намерено оръжието на престъплението – тесла с пресни следи от кръв по тъпата част и дръжката, уточнява "Монитор".

Малко преди полунощ е бил задържан извършителят, живеещият в съседната къща 83-годишен Желязко Желязков, по чиито дрехи имало множество кървави следи.

Старецът е бил видимо неадекватен при задържането, говорел доста несвързано, разказват поемните лица, които са изумени от кървавата гледка. Според свидетели ударите с теслата били нанасяни безразборно, черепът на жертвата бил раздробен.

Два часа преди убийството Желязко и Йордан са седели на една пейка заедно с още няколко местни жители, водел се спокоен разговор за ежедневни неща, по нищо не личало между стареца и съседа му да има някакво напрежение, разказва каращата първия си мандат кметица на Бояново Веселина Пехливанова. По думите й двамата не са имали някакви криминални прояви в живота си.

Йордан живеел самотно, след като останал вдовец, бил беден човек, разчитал на социални помощи, но ходел чисто облечен. Не влизал в някакви пререкания, бил затворен в себе си. Дядо Желязко имал дъщеря във Варна, на няколко пъти отсъствал от селото заради заболяване на съпругата си, която карал на лечение в черноморския град.

„Нямам представа какво е могло да се случи, за да се отключи подобна агресия по никое време, та тия хора малко преди това са седели един до друг, приказвали са си, нищо не е подсказвало предстоящото…Няма свидетели, съпругата на дядо Желязко също мълчи, дано следствието да разбере какво е станало!“, лаконично коментира в събота Пехливанова.

Предстои да бъде поискано постоянно задържане на обвиняемия, както и съдебно-психиатрична експертиза за общото му състояние.

Иззети са веществени доказателства от местопрестъплението, има направени частични признания, уточниха от ямболската окръжна прокуратура.

В Бояново, едно от големите села в община Елхово живеят малко над 600 души, повечето от които са на пенсионна възраст. Трагичните инциденти са рядкост, последният по-тежък криминален случай е от 23 януари 2019-а, когато бе извършено нападение с цел грабеж над селското джипи д-р Владимир Гинев. Лекарят бил изненадан от двама свои пациенти, които му нанесли удар по главата с метална тръба и му задигнали чанта с намиращи се вътре 7 000 лева, златни монета, гривна и медальон, два мобилни телефона и лични документи.

Впоследствие извършителите: 25-годишният Георги Христов и 34-годишният Румен Драганов изхвърлили в дупката на външна тоалетна документите. Двамата бяха задържани два дни по-късно при опит да се укрият.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!