Преди 6 години едно убийството потресе армията. Бивш рейнджър, специалист по ръкопашен бой, умъртви колежка, като й счупи врата и се опита да избяга и прикрие зверството.

Военни твърдят, че стресът от тежки мисии зад граница са повредили психиката му, но съдът го призна за вменяем, пише „Труд“.

На 30 ноември 2018 г.  Десислава Стоянова - военнослужеща от 61-ва Механизирана стрямска бригада, не се явява в поделението, в което служи. Няма вест от нея и през следващите дни и Военна прокуратура образува досъдебно производство за отклоняване от военна служба.

Започва издирването на 40-годишната жена. Колегите и командирите ѝ  проверяват жилището ѝ Карлово. Всички електроуреди са включени, лампите светят, но от Десислава няма и следа.

На 5 декември тя е обявена за общонационално издирване. Никой не може и да предположи, че тялото ѝ е заковано в ракла на диван в края на град Сопот.

Полицията, която прави оглед на място в дома й, установява, че жената е имала чести контакти с бившия командос Светослав Каменов. Той обаче също е неоткриваем. Неговото издирване дава резултат – мъжът се укрива в района на врачанското село Зверино.

Там живее бившата му жена, чийто брат е полицай. Именно на него Каменов съобщава, че е убил Десислава Стоянова. Светослав е арестуван и признава пред разследващите стореното, но дори видели много зверства полицаи не са готови за гледката, която им се открива.

Жената е намерена в Сопот и извадена от раклата със счупен врат и с множество наранявания по лицето. Дълго криминалистите не могат да открият мотива за зверството, защото Светослав и Деси не са били любовници, а само приятели.

Двамата се познавали от 2001 г., когато служили заедно във военно поделение в Карлово. По-късно Каменов отишъл да работи в друг град като военен инструктор. След няколко години той напуснал армията и се върнал в Сопот, където е къщата му.

През фаталната 2018 г. Десислава и Светослав се свързали в социалните мрежи и подновили контактите си. Командосът помагал на Стоянова, която учела задочно в сержантски колеж.

 Жената разчитала за всичко на бившия рейнджър и когато автомобилът ѝ „Фиат“ се повредил, му го дала да го поправи. Оказало се обаче, че проблемът е в двигателя и ремонтът щял да струва по-скъпо от самото возило.

Затова Светослав го предал за старо желязо, но не посмял да съобщи на Деси. След време в съда той ще обясни, че искал да ѝ купи нова кола и да я изненада.

Седмица по-късно командосът се свързал със Стоянова и ѝ заявил, че автомобилът „Фиат“ е ремонтиран и ще може да си го вземе от дома му в Сопот. Когато двамата се срещнали обаче, признал какво е направил. Възникнал огромен скандал.

Напрежението ескалирало дотам, че командосът вече не контролирал действията си и нанесъл удар право в лицето на Десислава.  След като я зашеметил, започнал да я души с ръце и да я притиска в областта на гръдния кош.

Бившият командос решил да скрие тялото в раклата на ъгловия диван в стаята. Напъхал го вътре, след което затворил седалката и завил с отвертка болтовете към нея, за да не може да се отвори. 

Когато е изправен пред съда, Каменов признава пред магистратите за зверството, като същевременно изразява огромно съжаление.

„Аз съм извършителят на този варварски акт. Не исках да я убивам, не исках да се случи така. Тук се ширят версии, че аз съм убил Десислава Стоянова за кола, която струва 300 лв. Това не е така. И за 3 млрд. лв. не трябва да се убива човек“, заявява той в съдебната зала.

Командосът обяснява, че наврял трупа на Десислава в раклата на дивана си не за да го укрива, а за да запази тялото, тъй като в къщата му имало плъхове.

По думите му, скандалът и убийството възникнали не заради автомобила, а заради това, че Десислава му споделила, че много се ядосва на строгото му и лошо отношение и казала, че ще му удари шамар. Това провокирало агресията на Каменов и той започнал да я души.

Твърдял пред магистратите, че не се обадил веднага на телефон 112, за да не стане по-лошо.

„Бях силно афектиран и исках да си събера мислите. Преподавал съм специализиран ръкопашен бой. Ако ми бяха изпратили двама 20-годишни полицаи, които не знаят дори как да си сложат униформите, сигурно щях да ги вържа и да им взема оръжието.

Това щеше да афектира силно обществото. Затова реших да се махна. Веднага след като се успокоих, се предадох на полицията и сега съм тук. Смятам, че ситуацията се разви по най-добрия начин за всички“, заявява Каменов пред съда.

Според психиатричната експертиза, по време на военните мисии в чужбина командосът преживявал стрес, но не се отказал да пътува в чужбина.

Заключението на вещите лица е, че той не страда от посттравматично стресово разстройство стрес, иначе нямаше да продължи с военната си кариера. Каменов обаче твърди, че експертите нямат понятие от военна психология и смятат, че командосите са на почивка, а не на война.

Той се извини за стореното на близките на Десислава, на армията и на цялото общество, като подчерта, че не го е направил умишлено, а е било нелепа случайност.

Съдът го прати за 16 г. зад решетките при първоначално строг режим. Бившият командос трябва да плати и 120 хил. лева кръвнина на майката на Стоянова - Йонка Нитова.