Заради коронавируса гръцките власти въведоха нови правила за влизане в страната през изминалата седмица. Накара ли това българските туристи да изберат родното море пред това в южната ни съседка или опашките на Кулата са все така дълги, разказва Нова тв.

Един PCR тест и ето, че българското море взе превес над гръцкото. Задължителното изследване, което властите в южната ни съседка започнаха да изискват на границата, изведнъж смени чипа на българският турист и вместо към Аспровалта, Ставрос и Неа Врасна, той категорично хвана пътя, макар понякога и по-дълъг, към Приморско, Китен и Созопол.

И туроператорите бързо се ориентираха - така популярното еднодневно гръцко море само за седмица се трансформира в тридневно българско.

„Ситуацията налага тази промяна. За да отидем на нашето море, тъй като е много по-далече 500-600 км независимо, че има магистрала се налага да удължим престоя, така че ние започнахме тридневни пътувания за уикенда на Южното черноморие , естествено малко е трудно докато се превърти колелото и туристите започнат да се връщат”, казва Здравка Чимева.

Първата група от Благоевград за три дни на Черно Море поведе туроператорът Таня Пенчева. До онзи ден в офиса си тя уверяваше, че българските плажове си заслужават.

А часове по-късно сама се качи с туристите в автобуса - за онова пътуване веднъж в годината, което всички чакаме и планираме - пътуването към морето.
Уикендът на Черно Море се радва на сериозен интерес, защото предлага значително по-дълъг престой на плажа в сравнение с бързите съботни почивки в Гърция.

В момента цената за три дни на Черно Море е същата като цената за един ден на Бяло море. Везните изравнява PCR теста.

„Защото това са 100 лв за теста и важи само за 72 часа, няма логика да плащаш 130 лв , за да отидеш за един ден на гръцкото море”, добавя Здравка Чимева.

Поне през това лято българите масово ще са на българското море, прогнозират туроператорите. В Гърция с допълнително плащане за тест за коронавирус ще отидат предимно тези, които няма как да върнат депозитите си за платените вече почивки. Шансът на курортите в южната ни съседка да наваксат вероятно ще се открие в така наречения късен сезон.