Август е месецът, който всеки работещ човек чака с нетърпение. Той е любим за почивка на всички пътешественици, отпускари и туристи.

Морето е сред най-предпочитаните места, но са малко тези, които знаят, че август е най-лошият месец за почивка на плажа, посочва darik.bg.

8 причини защо не трябва да си взимаме отпуск през август за море

Водорасли

Август месец по принцип е времето, в което водораслите цъфтят. Това явление се нарича еутрофикация. В момента купчини с водорасли могат да се видят на почти всеки плаж по родното Черноморие. Всеки, който живее край морето, знае, че през август това е напълно нормално явление.

Когато водораслите прецъфтят, морето просто ги изхвърля на брега. Колкото и да е нормално това обаче, на летовниците не им е приятно да стоят до купчините с гниещи водорасли. Те миришат силно и неприятно, а около тях летят малки досадни мухички.

Медузи

Хиляди медузи се "настаняват" по бреговете на Черно море през последните дни на месеца. Нашествието е обичайно за края на август.

През този период мекотелите растат най-интензивно, а заради промените в температурата на морската вода приближават брега. Според учените, в нашето море няма медузи, способни да причинят парализа и смърт, но опарването им е опасно за страдащите от алергии.

Препълнени плажове

Забравете за спокойствието. На пясъка чадърите и кърпите са разположени на сантиметри разстояние. По обед ресторантите край плажа са пълни с гости, а пред всеки павилион за храна има опашки. Туристите често се оплакват, че чадърите и шезлонгите не достигат.

Мъртво вълнение - Илинден - 2 август

Съществува поверие, че на този ден морето взима най-много жертви. На тази дата традиционно морето "се обръща" и има опасни подводни течения, които често траят цели десет дни.

"Докато преброиш до пет, вълната те удря и след това те дърпа навътре. Илинден идва с мъртва хватка на морето", разказват за поверията и фактите опитни рибари.

Мръсна вода

Повече хора - по-мръсна вода! Уравнението е просто. Колкото повече хора има на плажа и във водата, толкова ще е по-замърсена тя. В края на август се случва така нареченото "обръщане на водата", което се смята за първия сигнал за наближаващия край на лятото.

Силни ветрове и големи вълни

Вятърът е типично явление за август, през повечето време по цялото Черноморие флагът е червен. Морето е готово да се пребори с всеки, който смело се опита да се впусне в неговите води. Вълните понякога достигат до 3 метра височина.

Скоростта на вятъра е някъде около 38 метра в секунда. Има страхотно възвратно течение зад вълната. Който влезе, няма излизане! Дори за най-опитните плувци огромните вълни са изпитание.

Трафик

Лятото е в разгара си и като магнитен призив, морето вика всички към себе си. Но именно поради това се образува и проблемът с трафика.

Отивайки към морето през август, бъдете готови да се сблъскате със скърцащи колела, шум на мотори, задръствания, катастрофи, жега и безкрайни опашки от чакащи автомобили, които образуват живописна, но вече добре позната картина.

Борбата за пътя към морето е истинско предизвикателство, което изисква търпение, планиране и подготовка. Пътуването до морето може да се превърне в едно незабравимо приключение, но и в тест на вашето търпение.

Цени

Високите цени през август могат да бъдат резултат от голямото търсене. Не е тайна, че "пазарната философия" на голяма част от предлагащите услуги на морето е "ден година храни".

През август цените са силно завишени и е трудно да се намери качествен ресторант или хотел, където да не ви "одерат кожата". В началото на август хотелиерите завишават цените на нощувките с поне 10%.

Така почивката на родното Черноморие излиза най-малко с между 10 и 30% по-скъпо в сравнение с миналото лято. 

Кога да си вземем отпуск? Кои месеци са най-добри за почивка на морето?

Края на май, ако е топло, юни, началото на юли и септември.

Защо?

- Морето е най-чисто и няма вълни;

- Защото не е пренаселено;

- Защото жегите не са толкова силни;

- Защото изборът къде да отседнеш е по-голям;

- Защото ще излезе по-евтино.

Тези месеци са страхотни за почивка на морето, но много хора подценяват предимствата им.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук