Масаите са едно от малкото африкански племена, запазило своята идентичност. Въпреки че цивилазацията все пак е променила начина им на живот, те все още пазят своите обичаи и културни ценности.

Можете да видите с очите си как живеят, ако отидете в Танзания и се отклоните от туристическите маршрути, за да видите някое традиционно село – бома. Обикновено до тях се стига по черни пътища, които буквално могат да изчезнат под краката ви, ако уцелите дъждовния сезон и над вас се изливат поройни дъждове.

Всъщност селищте представлява скривалище за добитък насред саваната. Целият смисъл на животана масаите е в домашните животни. Всичко, което правят, е насочено към увеличаване на броя на кравите и козите и защитата им от лъвове и хиени.

Масаите сами са си оркестър – с ритмични ниски звуци те създават мелодия, която лесно ви води до транс. Танцовите движения са еднообразни – те подскачат на място. Нареждат се и клякат в ритъма на пеенето. Един по един излизат напред и скачат с всички сили. Този, който скача по-високо, е най-здравият мъж в семейството и той може да поиска най-красивите жени.

Но за жените нещата не са толкова прости. За да се ожени, мъжът трябва да е подготвен с определена сума. Каква е тя и защо традицията повелява жените от племето да бъдат умишлено осакатявани - вижте на pochivka.blitz.bg!