Тази нощ КПП-тата в цялата страна паднаха. Това стана със заповед, издадена вчера от здравния министър Кирил Ананиев.

Днес от МВР дадох подробности за това какво се е случвало по пропускателните пунктове за периода, в които те функционираха.

„Не са премахнати всички КПП-та. В един от кварталите на град Ямбол остава да функционират няколко КПП-та.

На 21 март бяха обособени КПП-тата. За този период до момента са върнати над 230 000 водачи.

62 940 декларации са проверени като над 3 хиляди от тези, които са декларирали, че отиват на работа не са имали трудови договори, а 500 дори са били на Борсата по труда.

Основното нарушение е именно това, че декларират, че пътуват по работа, а това не съответства на истината“, заяви комисар Веселин Младенов от „Охранителна полиция“ на брифинга на автомагистрала „Тракия“ на изхода на София.

22 са случаите когато е имало грубо отношение от страна на пътуващите.

Има един случай в Габрово бил изключително фрапиращ. Там мотоциклетист не само, че не е спрял на КПП-то, но е изритал полицай, който е бил ранен. Нападателят е арестуван малко след това.

От данните на МВР стана ясно, че са съставени 21 215 актове за неспазване на противоепидемичните мерки. Над 16 000 са били издадени на хора, които не са носили маски. Над 107 000 пък са актовете издадени на хора, които не са спазвали карантината си.

От данните на МВР стана ясно, че има 20-25% спад в престъпността – кражби, битови престъпления, кражби на коли и т.н.

Силовите органи обаче направиха важно уточнение: „Проверките на декларациите обаче ще продължат и след падането на КПП-тата“.

от МВР заявиха, че засилените проверки по пътищата ще останат. По повод падането на КПП-тата и празничния ден от там прогнозират днес да има засилен трафик по пътните артерии на страната.

От сутрешния брифинг стана ясно, че 36 служители на МВР са с положителни проби. 28 от тях вече са излекувани.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!


Видео: Нова телевизия