"Днес ЕК ще обяви най-вероятно, че държави-региони със сходна епидемиологична обстановка ще трябва постепенно да премахват ограниченията за влизане и карантината, държави с които има по-нисък ръст", това заяви външният министър Екатерина Захариева пред Нова телевизия.

БЛИЦ припомня, че още вчера стана ясно, че Европейската комисия (ЕК) ще разкрие по какви критерии ще бъдат отворени границите на Европа за пътуващите.

"Например Испания обяви преди 10 дни, че тази година няма да допуска туристи на нейна територия, тоест ще позволява вътрешен туризъм, но голяма част от Испания ще остане затворена", поясни Захариева.

"Когато се вземат решения за мерките, те ще се вземат в съответствие с обстановката. Всички правителства в ЕС мислят как координирано да отхлабват мерките, така че това да не доведе до втора, трета вълна на коронавирус", уточни Захариева.

"Според мен карантината до края на май месец ще остане независимо откъде се прибират, след 15 юни зависи от това колко е нисък рискът в съответните региони, където са били туристите. До средата на юни за целия ЕС рестрикциите за влизане в ЕС за държави извън ЕС ще останат.

Далечни пътувания извън континента 90% са малко вероятни това лято", каза още Захариева. 

Попитана дали действително тази година няма да има британските туристи по българското черноморие, Захариева каза: "Великобритания е сред страните с висок риск в момента. Представете си какво ще стане, ако има турист с коронавирус. Спомнете си Банско. Не можем да затворим цял хотел или град".

Относно сезонните работници във Великобритания и Франция, Захариева обясни, че в петък пак ще има разговори между страните.

Относно българите, които работят в кланица в Германия, в която имаше над 150 положителни проби за COVID-19, Захариева заяви, че външното министерство е в постоянна връзка с тях.

"Още нямаме обаждане от посолството за искане на помощ", каза още Захариева и допълни: "Условията, при които живеят, са лоши. Но имат трудови договори, социални и здравни осигуровки. Моят апел е да се внимава с какъв посредник се тръгва, защото те отговарят за битовите условия".

Захариева коментира връщането на българските сезонни работници от Франция.

"Не се допускат още сезонни работници във Франция. Аз няма да защитавам авиокомпанията. Тя не може да знае тези пътници дали имат постоянен адрес там, защото такива ще бъдат допуснати във Франция.

Говорихме с министър Желязков какво може да се направи. Договорихме се авиокомпанията също да сложи предупреждение не сайта си", каза Захариева. По думите й и французите няма да бъдат допуснати у нас, ако нямат постоянен адрес у нас.

"Тези хора са поведени от посредника. Да, френският министър е казал, че може би ще допуснати някакви хора. Но моят апел хората да проверяват информацията си", каза външният министър.

"Четете на нашия сайт, информацията се обновява непрекъснато. Ако не сте хуманитарен случай, здравен работни или по спешност, не можете да пътувате", каза Екатерина Захариева.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!