Древното тракийско мегалитно светилище Бегликташ, извисяващо се върху хребета на Маслен нос, на 3 км от Приморско, е наричано „българският Стоунхендж“ и привлича с мистиката, която витае около него, макар и отскоро. Територията, на която е разположено, е горска, била е част от ловната резиденция на бившия комунистически държавен глава Тодор Живков. Именно поради тази причина едно от най-големите открития за тракийската история на Южното ни Черноморие и Странджа остава неизвестно за науката до 2003 г.

Предполага се, че е създадено около XIV в. пр .Хр., като е функционирало до IV в., изпълнявайки едновременно функциите на храм, скален календар и слънчев часовник. Внушителните мегалити, разпръснати върху широка поляна край гъста широколистна гора в близост до руините на древния град Ранули, все още не са разкрили всичките си тайни.

Каква е била функцията на светилището според археолозите и кой е центърът му, който събира в себе си енергията на природата наоколо - четете на pochivka.blitz.bg!