Разходката през Карловия мост или вечерята под известния астрономически часовник в Прага не е нещо, което повечето местни жители биха сметнали за забавно или поносимо. Освен ако не се окаже, че го правят в средата на пандемия.

Ограниченията за пътувания, въведени заради коронавируса, намалиха броя на посетителите в чешката столица с повече от 73% през 2020 г., според официалната статистика на града. Макар и пагубно за икономиката на Прага, туристическото изселване беше шанс за много от жителите на града, които изведнъж успяха да си възвърнат родното място и да се наслаждават на красотата му с по-бавни темпове

Историческият център на Прага отново стана подходящ за живеене - а политическите и обществени лидери се опитват да намерят начин да запазят това дори след завръщането на тълпите от туристи.

"Всички тези красиви места изведнъж се появиха отново", казва Матей Велек. "Всички блясъци, евтините, лепкави сувенири и мигащите знаци, които се опитват да ви примамят да харчите пари, всички тези неща изчезнаха невероятно бързо, след като туристите изчезнаха."

Велек, роден и отгледан в Прага, принадлежи към нарастваща група местни жители, които се опитват да съживят забравени публични пространства в града. Той е и част от екипа зад "Касарна Карлин" - място за срещи на общността, част от бирена градина с открито кино, детска площадка и кафене в изоставен басейн. Мястото заема огромен двор на неизползвани военни казарми в Карлин, квартал, който е силно повреден по време на опустошителното наводнение през 2002 г. в Прага.

Държавният имот бе пуст от години в очакване на евентуален ремонт в даден момент в бъдеще, когато Велек и екипът му успяват да убедят властите да разрешат на местна организация с нестопанска цел да използва мястото за обществени и културни цели, докато започне преустройството. Откакто се отвори през 2017 г., той се превърна в едно от любимите места в квартала.

И макар през последните години комплексът да е забелязал много бюрократичен процес, включващ различни правителствени ведомства, "Касарна Карлин" се превърна в нещо като план за обществени проекти - толкова много, че представители на други градове посещават мястото, за да откраднат идеи.

"Касарна Карлин" е не е единствената звезда в квартала. На по-малко от пет минути пеша, друга изоставена сграда наскоро се превърна в Bar/ak - кафене, в което свирят местни музиканти и работят художници. Надолу по реката се намира Harbor 18600, който сега е домакин на кино на открито, музикални събития и лекции в пространство, което преди няколко години е било незаконно сметище.

Успехът на "Касарна Карлин" сред местните жители му спечели място в пътеводители като Lonely Planet. Така то бавно се превърна в място, където жителите се смесват с туристи. Това все още е необичайно в Прага. Местните жители са склонни да стоят далеч от най-туристическите места, докато посетителите рядко излизат извън историческия център. А това е нещо, което градът иска да промени.

Прага отдавна е магнит за туристите. Но нарастващият им брой се превърна в притеснение за жителите му, които се чувстват натоварени от шумни групи, търсещи голям купон. Кметът на Прага Зденек Хриб заяви пред CNN миналата година, че градът е посрещнал девет милиона туристи през 2019 г.

"Това е почти същия брой като туристите, които посещават Рим - град, който е два пъти по-голям от Прага", каза той и призна, че броят на туристите, някои от които идват предимно за парти, създава проблеми. Подобно на други градове в подобна ситуация, Прага създаде "нощен кмет", чиято задача е да намери по-добър начин за справяне с тълпите.

Хриб също така засили опитите да избави града от измамни туристически капани и визуално замърсяване и да регулира платформите, подобни на Airbnb. "Тези видове услуги имат много негативно въздействие върху качеството на живот на жителите, най-вече поради шума, а също така правят жилищата по-непосилни за младите хора, така че намирането на решение е приоритет", обяснява той.

Екипът на Хриб иска да преоткрие Прага като нещо повече от дестинация за ергенско парти. "Най-много се опитваме да привлечем по-съвестни туристи, които уважават факта, че туризмът не трябва да бъде в ущърб на живота на местното население. Прага не може да бъде просто музей на открито за туристи, трябва да спрем изтичането на местните жители от центъра на града."

По-голямата част от международните посетители не се осмеляват да излязат извън историческия център на града. Но Хриб иска да им покаже, че Прага може да предложи много повече - което със сигурност прави.

Културните обекти и събития се появяват навсякъде в Прага през последните години. След като неизвестни места са преработени в градски горещи точки - някои с помощта на града, други от независими общности и доброволци.

Река Расин, на юг от центъра на града, се превръща от почти изоставеното до популярно хипстърско място а от там - до основна туристическа дестинация в рамките на десетилетие. Някои местни жители предпочетоха мястото, когато все още беше малко грубо около краищата, но нарастващата популярност на брега на реката дава възможност на туристите да опитат нещо малко по-различно.

Холешовице, жилищен квартал отвъд реката от Карлин, също е сериозно повреден по време на наводненията през 2002 г. И подобно на Карлин, и той е трансформиран до неузнаваемост от пропаднало място в изкуствен квартал с много за разглеждане и преживяване.

Центърът за съвременно изкуство DOX се превърна в епицентър на изкуството на квартала, откакто за първи път отвори врати в бивша фабрика през 2008 г. Други места се разраснаха наоколо. Vnitroblock, огромно индустриално шикозно кафене и пространство за събития, фокусирано върху дизайна, е само на 10 минути пеша. Зад ъгъла, Jatka 78, бивша кланица, сега е мястото в Прага, където можете да видите съвременен цирк, авангарден театър и танци.

Понастоящем мястото се обновява, но шоуто трябва - и продължава - да се провежда във временна циркова шатра, издигната в близките изложбени площадки в Прага. Наречено Azyl78, мястото ще предлага "убежище" за изпълнители през цялото лято.

Съоснователят и директор на Jatka 78 Щепан Кубища е особено горд от международния характер на институцията, която е помогнал да изгради. Мястото редовно е домакин на чуждестранни трупи и е един от малкото театри в Прага, обслужващи както местни жители, така и туристи.

"Културата в Прага все още се прави предимно за и от местните жители, няма много международни събития, както по отношение на изпълнителите, така и на публиката," каза той. От дузината театри, финансирани директно от града, всички до един в момента са фокусирани върху драмата на чешки език и по този начин са извън границите на повечето посетители. "Ако искаме да привлечем туристи, които се интересуват от култура, а не просто от купони, трябва да им предложим повече възможности", на мнение е той.

Това е традиция, започната от един от най-известните жители на Прага, бившият президент на страната Вацлав Хавел. Когато беше домакин на Бил Клинтън през 1993 г., той го разведе из замъка, след което заведе тогавашния президент на САЩ в легендарен, макар и малко мръсен, джаз клуб, наречен Reduta.

Художественият клъстер, нараснал в Холешовице през последното десетилетие, се превърна в нещо като вдъхновение за други квартали в Прага.

"Холешовице е чудесен пример за квартал, който е преустроен отдолу нагоре в почти официален квартал на изкуствот ... и въпреки че оттогава е станал може би твърде джентрифициран, той е показал на други, че този тип проекти имат смисъл", казва Мари Каспарова, директор на Za Trojku, организация с нестопанска цел, която управлява два публично финансирани обществени културни центъра в пражкия квартал Жижков.

Жижков, известен някога като леко грубия квартал, разположен под известната пражка телевизионна кула, винаги е имал разнообразна културна сцена. От кръчмата U Vystrelenyho Oka, която отдавна е биещото сърце на подземната сцена в Прага, до независими художествени галерии и новоотвореното пространство за събития във функционалната сграда Radost, Жизков, казва Каспарова, има по нещо за всеки.

Тя се стреми да последва примера на Холешовице при въвеждането на по-съвременно изкуство в областта, като същевременно запазва привлекателността си за дългогодишните жители на квартала.

"Когато хората влязат в галерия, показваща съвременно изкуство, понякога могат да се уплашат, не знаят какво да направят. Искаме да донесем изкуството на хората по начин, който не е страшен, чрез теми, с които те могат да се свържат", обяснява тя.

За да привлече повече местни жители в мястото на изкуствата, Za Trojku започна да организира повече събития, насочени към общността. По-късно този месец той е домакин на мини фестивал на домашните растения и градското градинарство. Миналогодишното събитие привлече както млади, така и пенсионери. "Искаме да отворим пространството за местните хора, така че те да знаят, че е тук за тях", казва Каспарова.

"Ако свикнат да идват тук за събитията, които ги привличат, като смяната на стайни растения, те в крайна сметка могат да дойдат да видят изкуството, което преди това биха могли да отхвърлят като нещо, което не е за тях."