Всички туристически дестинации в света запазват ограниченията за пътувания за чуждестранни туристи заради пандемията от коронавируса. Това се посочва в публикувано днес комюнике на Световната организация по туризъм (СОТ) към ООН.

От самото начало на кризата специализираната организация по туризъм на ООН анализира последствията от пандемията, сочи документът.

Сто процента от световните дестинации все още запазват ограниченията за пътувания за чуждестранни туристи заради COVID-19, подчертава организацията.

Според комюникето 72 процента от дестинациите изцяло са затворили границите си за международен туризъм. Отбелязва се, че отварянето на света за туризма ще запази работни места, ще защити поминъка и ще позволи на сектора да поднови жизненоважната си роля за осигуряване на устойчиво развитие.

По-рано СОТ оповести, че броят на международните туристически пътувания в края на тази година може да намалее с 60-80 процента спрямо миналата година заради разпространението на коронавируса.

През 2019 година броят на туристите, пътуващи в други страни, достигна 1,5 милиарда души. Този показател е с 4 процента по-висок от равнището през 2018 година.