МВнР изпрати обновена информация във връзка с ограниченията в придвижването във връзка с COVID-19. Те са, както следва:

Германия: Засилен граничен контрол по границите с Австрия и Швейцария, в дълбочина до 30 км. Актуална информация относно забраните и тяхната отмяна може да бъде намерена на https://www.bmvi.de/SharedDocs/DE/Artikel/LF/coronavirus-anordnung.html.

По посочените по-долу причини, препоръчваме единствено пътуване със самолет. Пътуващите с железопътен, включително и с регионален транспорт са длъжни незабавно да уведомят Федералната полиция при подозрение за COVID-19.

Всички пътуващи в съответния влак следва да попълнят формуляр с личните си данни, данни за мястото, в което ще се установят и данни за контакт за срок от 30 дни след пристигането.

Словакия: забрани международния пътнически автобусен и железопътен транспорт. При граничен контрол в страната се допускат само лица с обичайно местоживеене в Словакия. Международните летища трябва да бъдат затворени.

Хърватия: В Хърватия се подлагат на задължителна 14-дневна карантина в болница чужденците, които влизат от рискови региони, като например Окръг Хайнсберг в Северен Рейн – Вестфалия. Пътуващите от други части на Германия трябва да останат в 2-седмична домашна изолация, а ако такава не е възможна, се отказва влизане.

Косово: наложена забрана за влизане на пътуващи от Германия, Италия, Франция и Швейцария, като всички пристигащи полети са отменени.

Гърция: Към момента няма информация за въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане в страната. Към момента не са наложени ограничения на транспортните средства. С оглед на динамичната ситуация, гръцкото правителство обмисля различни варианти и сценарии относно трафика, вкл. от Италия, и не е изключена промяна в обстоятелствата, валидни към момента.

Пристанищата в Патрия, Игуменица, Пиреа: няма рестрикции, пътници и товари се пропускат;

ГКПП ПРОМАХОН и ГКПП МАКАЗА: Няма рестрикции, пътници и товари се пропускат;

Унгария: Забрана за влизане в Унгария на лица пристигащи от Италия, Китай, Иран и Южна Корея. Изключение правят унгарските граждани, идващи от тези страни, които подлежат на незабавна карантина за две седмици. Въвежда се засилен граничен контрол на словенската и австрийската шенгенска граница – проверка на телесната температура и лични интервюта. Водачите на камиони пристигащи от Италия към момента попадат под забраната издадена от властите.

Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване) в страните на акредитацията Ви и допълнителна такава (ако имате).

Унгарската полиция публикува информация на сайта си, указваща влизане на територията на Унгария от страна на Австрия за международния трафик на граничните пунктове Hegyeshalom, Sopron és Rábafüzes. Влизане на територията на Унгария от страна на Словения за международен трафик на граничните пунктове Tornyiszentmiklós и Rédics.

Египет: В случаите на пълно или частично затваряне на границите възможните обходни маршрути към съседни държави само по въздух и море. Всички сухопътни ГКПП към съседните държави са затворени от тях,/ без Либия/.

Пакистан: Към момента- 13 март има наложени ограничения по отношение на преминаването на граничните пунктове по суша към Китай, Афганистан и Китай. Индия е предприела мерки по спиране на издаването на туристически визи за посетители на страната. Затворени за преминаване са сухопътните граници с Китай, Афганистан и Китай.

Йордания: Въведени са ограничителни мерки за влизане спрямо гражданите на: Китай, Италия, Ю. Корея, Иран, Германия, Франция и Испания; Сирия, Ливан, Ирак и Египет.

Не се изключва и разширяването и към други държави! Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване) в страните на акредитацията Ви и допълнителна такава (ако имате). Всички ГКПП са затворени. Допускат се изключения за официални лица и дипломати. Властите съобщиха, че няма да допускат фериботи да акостират на пристанище Акаба. Транспортният трафик (карго) със Сирия не е преустановен.

От Йордания към съседните държави по суша няма възможност за преминаване Единствено може по въздух от две точки в Йордания: летище Акаба и Летище QAIA(Аман). Последният възможен полет на Rayan air от Акаба до София е обявен за неделя, 18 март. Полетите към европейските държави от летище QAIA се ограничават.

Иран: На международните летища в Иран не са въведени ограничения за излизане от страната. Влизането се осъществява при нормални условия.

Към 13.03.2020 г. всички сухопътни граници на Иран са затворени от съседните държави за преминаване на хора и транспортни средства. Допълнителни ограничителни мерки не са въвеждани в действие по инициатива на Иран. Към момента няма отворени сухопътни ГКПП към съседни държави.

Държавната авиокомпания Iran Air все още лети до Франкфурт; планират се полети до Париж. Като цяло компанията изпитва сериозни затруднения да осъществява полети до ЕС, които освен от разпространението на COVID-19 са породени и от проблеми от технически характер (свързани със санкционните закони на САЩ).

Катарските авиолинии продължават да изпълняват редовни полети веднъж дневно по маршрут Доха-Техеран-Доха, но поради големия брой на желаещи закупуването на билети е силно затруднено. Предвид тези проблеми за ползването на редовни полети най-удачно би било организирането на специализиран полет.

Норвегия: Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване) в страните на акредитацията Ви и допълнителна такава (ако имате).Не са въведени рестрикции и ограничения за обикновените граждани. Международните летища работят в нормален режим. Маршрути за сухопътен и морски транспорт:

Сухопътен към Швеция; Ферибот – Дания; Ферибот – Германия.

Косово, Прищина: Забранени са пътуванията по въздух и суша до страни с висок и среден риск. От днес всички ГКПП между Косово и Албания са затворени временно до 24:00 ч. на 15.03.2020 г., като се пропускат само автомобили на „Бърза помощ“ и товарни автомобили, превозващи стоки.

До второ нареждане е забранено пътуването по въздух и суша до страни с висок и среден риск. Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване) в страните на акредитацията Ви и допълнителна такава (ако имате).

Всички ГКПП между Косово и Албания са затворени временно до 24:00 ч. на 15.03.2020 г., като се пропускат само автомобили на „Бърза помощ“ и товарни автомобили, превозващи стоки. Всички останали ГКПП между Косово и Република Северна Македония, Черна Гора и Сърбия функционират нормално, без ограничения.

Маршрутите за пътуване от Косово до България са през Република Северна Македония (Прищина-ГКПП „Хани и Елезит“-ГКПП „Гюешево“- София) и през Република Сърбия (Прищина-ГКПП „Мердаре“-ГКПП „Калотина“- София). Към момента всички ГКПП на посочените маршрути функционират нормално и без ограничения.

Турция: Преустановени са полети до страни от ЕС – Германия, Франция, Испания, Норвегия, Дания, Белгия, Австрия, Швеция и Холандия – до 17.04. т.г. Затворена е границата с Иран и Ирак. Въведена е дезинфекция за всички МПС.

Експресният влак Истанбул – София е спрян временно, като предпазна мярка срещу разпространението на Коронавирус.

Към момента няма затворени ГКПП към България от турска страна. При евентуално затваряне на ГКПП по турско-българската граница единствен възможен обходен сухопътен маршрут от Турция за България остава ГКПП Ипсала-Кипи на турско-гръцката граница, тъй като ГКПП Пазаркуле-Кастаниес е затворен и блокиран от нелегални мигранти. Предвид епидемиологичната обстановка в Гърция този вариант не може да се разглежда като алтернатива.

Русия: Руската федерация затвори почти всички въздушни маршрути с Китай, с изключение на полетите на Аерофлотдо Пекин, Хонконг, Шанхай и Гуанджоу, както и редовните полети от Китай до летище Шереметиево в Москва. Считано от 13 март, Руската федерация временно ограничава въздушния трафик с Италия, Германия, Испания и Франция. Руските авиокомпании ще могат да изпълняват директни полети само от терминал F на летище Шереметиево до Рим, Берлин, Мюнхен, Франкфурт, Мадрид, Барселона, Париж.

Считано от петък, руските власти ще въведат временна забрана за издаване на визи на италиански граждани, с изключение на дипломатически, служебни и хуманитарни случаи. В Русия са спрени граничните пунктове за чужденци, пристигащи от Италия. Ограничението не се прилага за граждани на държави-членки на Евразийския икономически съюз.

Италия: Забранено е пътуването от и за Италия, Швейцария, Франция, Германия, Испания, Китай вкл. Хонконг, Сингапур, Япония, Иран, Южна Корея. Забранени са полетите от и до Италия, Швейцария, Франция, Германия, Испания Разрешени са единствено карго полетите от тези страни за храни и лекарства. По отношение на Италия е забранен морския пътнически транспорт.

Малта: Към момента няма подадена информация за забрана на полети от Малта към България. Забранени са пътническите полети от и до Китай. Карго полетите са възстановени от 1.02.2020 г. Възможни маршрути чрез ферибот от Италия към Гърция. Линиите, заминаващи от Венеция, Анкона, Бари и Бриндизи са оперативни към момента.