Турист от Запада бе подложен на яростни критики, след като бе видян да проси пари от местните, за да може да продължи пътуването си. Така нареченият "просяци туристи с раници", който се представя като Алекс, е бил видян с табелка за призива "Спестяванията ми свършиха... моля дарете пари, за да си продължа пътуването" да проси на пазар в Тайланд. Той е последният от редицата туристи от западните богати страни, който разчита на подаянията на местните бедни хора от развиващите се страни, за да си прекара хубаво в държавата им, пише в. "Метро".

Мнозина тайландци не са запознати за тази почти измамна схема и са готови да дарят трудно спечелените си дребни пари, за да покажат своята гостоприемност. Алекс е бил видян с кутийка за подаяния на пазара в Самконг на остров Пукет. Написаното, което е било преведено и на тайландски, гласи; "Името ми е Алекс. Пътувам из Азия вече 15 месеца. За съжаление, спестяванията ми свършиха, но продължавам да съм позитивно настроен". Надписът на тайландски гласи: "Бих искал да се обърна към вашата доброта, за да мога да реализирам мечтата си да пътувам. Моля дарете за моето пътуване. Благодаря ви". 
Според специализирания портал Coconuts, двама неидентифицирани мъже са седели до знака. Тяхната националност не е известна. И не е ясно, дали и двамата просят или единият просто прави компания на своя приятел, или просто е непознат, седнал да си поговори с просяка от богатия Запад. Местните и останалите туристи силно критикуват тази практика.  

Тенденцията се развива от пет години насам. През 2014 година германец, известен с прякора "просяка с големия крак", получи забрана да посещава тайланд, след като използва своя деформиран крак, за да спечели съжалението и парите на местните, с които да финансира своите приключения из Азия. Бенджамин Холст, роден в германския град Фленсбург, страда от рядко заболяване, известно като макрофисморфия, в резултат на което левият му крак е много подут. Местните тайландци редовно му дарявали купища пари, за да му помогнат, но впоследствие станало ясно, че той харчил парите по купони. Средностатистическият тайландец изкарва по 200 британски лири месечно.