В разгара на южното лято на Антарктида, има и обилни снеговалежи, студено е, температурите са около -5, -10 градуса, но си е лято. Промените в климата се изразяват с резки промени на времето - това каза в студиото на "Денят започва" проф. Христо Пимпирев, който се завърна от поредната експедиция от ледения континент. По думите му, тази година в Антарктида почти няма сняг, зимата там е била доста по-мека и базите са свободни от сняг.
"Имало е години обаче, когато те са били почти затрупани. Това са климатичните промени и именно с това се занимаваме основно. Базата на учените там трябва да съществува и функционира, има един силен логистичен екип, все пак това е едно селище, което се намира на 13 000 км от България. Трябва да работим като екип, да можем да покажем, че българите можем да работим като равни с много по-богати от нас страни и с опит в Антарктида и полярните региони повече от 100 г., а нашият е само от четвърт век, което не е малко. Ние сме единствената страна от Балканите, която има полярна база и управлява този континент като постоянен член", заяви Пимпирев. 

Един от най-добрите български дерматолози проф. Цанков е бил за четвърти път на експедиция в Антарктида. По думите на проф. Пимпирев, той се е влюбил в ледения континент и е изследвал влиянието на ултравиолетовото лъчение върху кожата и непрекъснато е мерил показателите на кожата.

"Но той има и други идеи, тъй като там са уникални условията да се заведат болни от псориазис - една трудно лечима болест или дори почти нелечима. Така, че неговото присъствие там е много полезно и има много интересни научни резултати, които са публикувани в най-известните дерматологични световни списания", допълва професорът.

В експедицията е имало и една млада биоложка, която изследвала нематодите, подобни на червеите организми, които в резултат на промените на климата, тяхната численост нараснала много и са се появили много нови видове. Така, че ще се получат едни много интересни резултати, каза проф. Пимпирев.

"Аз съм за това все повече млади хора да отиват там. Само след 10 дни заминава втора група, последната от учените - геолозите, които ще използват най-малкото сняг през февруари, за да изследват разкритията на скалите, тъй като Антарктида е една много богата на всякакви полезни изкопаеми територия и ние трябва да знаем какво има там", завърши Пимпирев.