От 19 януари се актуализира списъкът на държавите по цветови зони. Това съобщиха в петък вечертат от здравното министерство.

В „червената зона“ преминава южната ни съседка Турция, към която хиляди български граждани отскачат за шопинг туризъм и уикенд почивки. Всяка събота и неделя през декември Одрин се посещаваше от 12-13 хиляди българи, в делнични дни - между 5 и 7 хиляди, пише rodopi24.blogspot.com.

В „червената зона” влизат още 13 държави от 19 януари: Австрия, Република Северна Македония, Сърбия, Унгария, Люксембург, Израел, Кувейт, Гренада, Гренландия, Катар, Кралство Бахрейн, Ливанска република и Кооперативна република Гвиана.

БЛИЦ припомня, че пристигащи от „червена“ зона ще се допускат в България „при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация или за преболедуване или на равностоен или аналогичен на тях документ, едновременно с отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в страната изследване по метода на полимеразно верижна реакция за COVID-19, удостоверено чрез валиден цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или равностоен или аналогичен на него документ“

Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република България и членове на техните семейства, които не представят нито един от изброените документи ще се поставят под карантина за срок от 10 дни.