Южната част на Франция отдавна е мечта за пътешествениците с епичните си брегове и емблематични хълмове, покрити с лавандула.

Но посещение в град Ним, разположен между средиземноморското крайбрежие и малката планина Гариг, не само ще ви пренесе на друго място, но и в друго време - преди 2000 години.

През юни тази година в града отвори врати Musée de la Romanité - новата начална точка за обиколки на експанзивната мрежа от римски обекти в района.

Един от най-важните градове на Римската империя, Ним е дом на невероятно добре запазени сгради и обекти, съперничещ дори и на самия Рим, посочва T+L.

В центъра на този вълнуващ град с население от 150 000 жители се намира амфитеатъра Les Arènes, построен през 1 век като гладиаторска арена.

Със своята съвършена елипсовидна форма и каменна конструкция, арената е пример за мощта на империята, като превръща града в престижна дестинация.

Хиляди години по-късно новият музей се намира точно срещу амфитеатъра, съчетавайки настоящето и миналото със своя ултрамодерен дизайн и просторни зелени пространства.

Вътрешните експонати чрез виртуална реалност вдъхват живот на древния свят, пренасяйки посетители до сцени, като строежа на укрепленията, които някога са заобикаляли града. Наблизо наскоро открити мозайки се показват с проекции в оригиналната им среда.


До края на септември посетителите ще могат да се запознаят и с "Гладиатори: героите на Колизеума" - пътуваща изложба от Рим, която обхваща всичко, от дизайна на арената до ежедневието на бойците.

След като разгледат новия музей, пътуващите до Ним ще могат да се отправят на обиколка сред многобройните невероятни забележителности на града.

Сред тях са храмът на богинята Диана, Квадратната къща, както и древните дъгови аквадукти в Pont du Gard, изправящи се на мястото си повече от 20 века.