Протест на Синдикат "Пътно дело" към КНСБ ще се проведе от 11 часа на лявото пътно платно на автомагистрала "Хемус" на 39+574 км. в посока София непосредствено преди лява тунелна тръба на тунел "Топли дол".

Движението ще бъде затворено двупосочно. Протестът ще е под надслов "Достоен труд - достойно заплащане", съобщиха от синдиката, който настоява за увеличение на заплатите на работещите в Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) с поне 20% с Бюджет 2024.

За исканото повишение на възнагражденията на 2417 служители в пътната агенция е необходими в бюджета за следващата година да бъдат предвидени 17 088 409 лв.

"Считаме, че подобрението на възнагражденията ще бъде израз на професионалното признание към усилията и ангажимента на нашия трудов колектив. Това ще подкрепи мотивацията на служителите и ще способства за подобрение на общата работна атмосфера", се казва в декларация на синдикат "Пътно дело".

От синдиката посочват, че инвестицията в работната сила чрез увеличение на заплатите е съществена за качеството на предоставяните от агенцията услуги, а мотивираните и удовлетворени служители са ключови за успешното изпълнение на задълженията.

От "Пътно дело" допълват, че увеличението на възнагражденията е важен стимул за привличане и задържане на квалифициран персонал, което е особено важно в конкурентната среда, където привличането на квалифицирани кадри играе решаваща роля за успешното развитие на институцията.

Според синдикалистите увеличението на заплатите с 20% ще е справедливо признание за постоянния принос на служителите в постигането на целите и задачите на агенцията. Те заявяват, че искането за увеличение на работната заплата не само отразява нуждите на служителите, но и е инвестиция във високо мотивиран и ефективен трудов колектив.

"Предвид обстоятелството, че от 1 януари2024 г. минималната работна заплата за страната ще бъде 933 лв., голяма част от служителите в Агенция "Пътна инфраструктура" ще се окажат на минималната работна заплата, а някои и под нея. Като отчетем факта, че в структурата на АПИ работят високо квалифицирани и обучени хора, които контролират и сертифицират важни дейности по поддръжката и ремонта на републиканските пътища и управление на проекти, следва да получават адекватни възнаграждения за труда си.

Считаме, че увеличение на работните заплати с 20% е справедливо и ще компенсира част от натрупаната инфлация през годината", се изтъква в декларацията.

От синдикат "Пътно дело" заявяват своята готовност, ако не бъдат постигнати конкретни резултати по заявените искания, да организират и проведат протестни и стачни действия в защита на своите достойни възнаграждения и условия на труд.

"Възможно е временно затруднение на движението по автомагистрала „Хемус“ в района на тунела „Топли дол“ посока към София", коментират ситуацията и от МВР. И добавят: 

"Пътна полиция – ОДМВР-София информира за възможно затрудняване на движението по автомагистрала „Хемус“ в района на тунела „Топли дол“ посока към София във връзка с предстоящи протестни действия между 11 и 13 часа. 

Предприети са мерки за организация на движението в участъка в посочените часове."

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук