Прокуратурата е прекратила разследването срещу шефа на ГДБОП Калин Стоянов, пише "Флагман". 42-годишният бургазлия е номиниран за вътрешен министър в проектокабинета "Денков", който се очаква да поеме изпълнителната власт другата седмица след разбирателството между ПП-ДБ и ГЕРБ.

На 23 декември 2021 г. главен комисар Калин Стоянов бе привлечен като обвиняем, понеже бил опитал да склони прокурор да наруши свое служебно задължение. Определената му мярка за неотклонение тогава бе „подписка“.

Припомняме, че това стана по повод разследването за „парите в чували“, които били авансово платени от държавата за строежа на магистрала „Хемус“ по времето на ГЕРБ.

Тогава прокуратурата влезе в остър конфликт с МВР. Причината бе спор как да се третира обвиняемият Борислав Колев. От ГДБОП, изглежда, настояваха прокуратурата да има по-благосклонно отношение към Колев, за да може той да проговори за хора, които са по-нагоре в схемата на евентуалното престъпление, свързано с „Хемус“.

Обвинението към Калин Стоянов бе, че „на висок тон се опитал да склони прокурор“ да се съгласи с искания на защитата. А те били да не се внася протест по определената мярка за неотклонение „домашен арест“ на Борислав Колев и да му се разреши да пътува извън страната.

По това време вътрешен министър бе Бойко Рашков, а главният прокурор Иван Гешев се считаше, че пази ГЕРБ и Бойко Борисов.

По неофициална информация на „Флагман“ от прокуратурата, в началото на тази година досъдебното производство срещу Калин Стоянов е било прекратено. Причината е, че е било установено, че той не е правил опит да склонява съответен прокурор да (не) прави нещо, а по-скоро е изразил мнение.

Прекратяването на досъдебното производство е било одобрено от Софийския районен съд. Наглед парадоксално, шефът на ГДБОП обаче е обжалвал това пред Софийски градски съд (СГС). Калин Стоянов бил недоволен не от това, че наказателното производство срещу него е прекратено, а от посоченото от прокурора основание. Целта на Стоянов вероятно е да изчисти напълно името си. Към момента се очаква решението на СГС.

Важно е да се отбележи, че досъдебното производство срещу Калин Стоянов бе под специален надзор на Апелативна прокуратура-София и Върховна касационна прокуратура. Т.е. вероятно и от там са дали „зелена светлина“ за прекратяване на разследването срещу шефа на ГДБОП.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук