Държавен служител от Глазгоу забеляза смартфон в ръцете на момиче, изобразено на картина от художника Фердинанд Георг Валдмюлер от 1860-а година, пише Motherboard.
Шотландецът Питър Ръсел много внимателно е проучил платното и е забелязал, че момичето, което върви по пътечка сред природата, държи малък предмет в ръцете си. Ръсел отбелязва, че в днешно време точно така изглеждат младите хора, които не се откъсват от модерните си телефони.„Повече ме поразява това колко много технологиите влияят на начина, по който възприемаме картините и влияят на контекста”, добавя той.

„Момичето от картината на Валдмюлер не си играе със своя iPhone X, а върви към църквата, а в ръцете си носи малък молитвеник”, разказва изпълнителният директор на австрийската арт агенция Гералд Вайнполтър.

Това не е първата картина, в която някой вижда мобилен телефон в картина, нарисувана преди векове. През август тази година наблюдателен човек забеляза, че във фреската на италианския художник Умберто Романо „Мистър Пинчън и заселването на Спрингфийлд” един от персонажите държи мобилен телефон.Какво всъщност е изобразил творецът, не е ясно. 

Превод: БЛИЦ