Всеки знае, че научаването на нов език става все по-трудно с възрастта. Ново проучване открива коя е най-подходящата възраст за стартиране на този процес. Според учените, трябва да сте на 10 години.

Изследването, публикувано в списание Cognition, установява, че е "почти невъзможно" да проговорите гладко езика, ако започнете да го изучавате след своята десета годишнина.

Способността за учене на човека започва да намалява на около 17 или 18 години, така че тези, които започват да учат чужд език след 10-годишна възраст, все още могат да станат доста добри, но не и перфектни, защото не разполагат с достатъчно време за това.

Защо намаляването на способностите за учене се случва на прага на зрялата възраст все още не е ясно, казват учените.

Възможните обяснения могат да включват промени в мозъчната пластичност, промени в начина на живот, свързани с постъпването в колеж или започването на работа, както и с нежеланието да се научават нови неща.

За целите на проучването учените са използвали 10-минутен тест, наречен Which English? Той става особено популярен в социалните мрежи, като е споделен повече от 300 000 пъти във Facebook и стига до първата страница на Reddit.

Почти 670 000 души го правят, което дава на изследователите огромни количества данни от всички възрастови групи.

Анализирането на отговорите и грешките на участниците позволява на експертите да направят необичайно точни изводи за езиковото обучение, според T+L.

В допълнение към изводите за най-подходящата възраст за научаване на втори език, резултатите от теста ясно показват, че пребиваването в чужда страна е много по-ефикасно, отколкото обучението в класна стая.