Тест за пиячи: Познавате ли виното?
а. прави
б. с дъното нагоре
в. легнали
2. Когато става дума за "букет" на вино, се има предвид:
а. послевкусът
б. ароматът
в. алкохолното съдържание
3. Сомелиер е:
а. сорт бяло вино
б. регион, прочут с вината си
в. сервитьор - специалист по вината
4. Откога виното се налива в стъклени бутилки и се запушва с коркова тапа за предпазване от окисляване?
а. от 17. век
б. от 15. век
в. от 12. век
5. Колко трябва да е студено младото, ароматно червено вино, за да е идеално за консумация?
а. 12-13 градуса
б. 15-18 градуса
в. със стайна температура
6. Колко е минималното алкохолно съдържание на виното по българския закон?
а. 7 обемни процента
б. 9 обемни процента
в. 11 обемни процента
7. Когато остарява, бялото вино:
а. става по-тъмно на цвят
б. става по-светло на цвят
в. става по-сладко
8. В коя държава се произвежда най-много от напитката на боговете?
а. Франция
б. Испания
в. Италия
9. Популярният глювайн е:
а. смес от бяло и червено вино с подправки
б. греяно червено вино с подправки
в. всъщност не е вино, а червеникав шнапс (немска ракия) с подправки
10. Кой газ създава мехурчетата на шампанското?
а. метан
б. въглероден двуокис
в. въглероден окис
ОТГОВОРИ
1-в, 2-б, 3-в, 4-а, 5-а, 6-б, 7-а, 8-в, 9-б, 10-б
Източник: obekti.bg
Последвайте ни
0 Коментара: