В Испания има много голяма българска общност. Може би поради тази причина все повече испанци започват да проявяват жив интерес към България и българската култура. Някои дори посещават българското училище в Мадрид, като желанието им е да научат езика ни.

Нашият сънародник Любо Миланов, който от години живее в Испания, се срещна с трима от тях. Те показаха, че доста успешно се справят с изучаването на нашия език, а и нищо българско не им е чуждо.

Ето какво са научили испанците Антонио, Кончита и Пилар на български език:

„Господ е българин"

„Стига простотии, бе тате“

„Сега ще видим, кон боб яде ли“

„България на три морета“

И малко от химна: „Горда Стара планина, до ней Дунава синей”

И от Вазов: „Българио, за тебе те умряха, една бе ти достойна зарад тях, и те за теб достойни, майко, бяха“.

Васил Левски също не е забравен. "Ако спечеля, печеля за цял народ - ако загубя, губя само себе си" .

„Интересът към нашия език се появи още в Испано-българския център, а по-късно те дойдоха и в училището, разказва Дора Славилова, преподавател в училището.

Някои от нейните ученици са женени за българи, други са си купили къщи в България, защото много им харесва нашата страна. Те са очаровани от природата и всяко лято прекарват в България.

Испанците знаят и български песни и ги пеят с удоволствие.

И накрая, типично по български, казват: „Стига! Да донесат 4 бири, мешана скара, шопска салата и... една малка ракийка“, както и „Имаш ли едни 20 лева. На първи ти ги връщам“.

Това не е първи път, в който чужденци се сблъскват с българския бит и култура. Преди време БЛИЦ показа на читателите си как трима американци опитаха български храни, а реакциите им бяха повече от феноменални.
Автор на видеото: Любо Миланов, Дарик