Точно 1200 украински бежанци от общо 1600, настанени в хотел „Чайка” в Слънчев бряг, вчера буквално са се изпарили за по-малко от 2 часа и няма официална информация къде се намират тези хора. Случаят изглежда ще е показателен за характера на цялостната „бежанска” вълна, която ни заля от Украйна след започналите там военни действия, съобщава "Флагман".

Изданието разполага с достоверна информация, че тези хора са извозени тихомълком в много кратко време чрез отлично организиран транспорт от родината им от туроператорска фирма. Майките с децата са се качили в автобуси, изпратени от Украйна и вече се намират извън пределите на България.

„Това, което наблюдавах вчера, много прилича на добре организирана екскурзия, за която тези хора са си платили само транспортните разходи на техни туроператори, за да ги докарат тук да си изкарат безплатно на българското море в четиризвездни хотели.

Сигурен съм, че този комфортен живот, наричам го комфортен, защото много бедни хора у нас не могат да си го позволят, можеше да продължи и през цялото лято, ако нашите власти не бяха взели все пак някакви мерки”, каза хотелиер от Слънчев бряг, чиято база е в непосредствена близост до хотел „Чайка” и е имал възможността да наблюдава туристическите автобуси от Украйна.

Високопоставен източник от Областния кризисен център в Бургас потвърди току-що, че 1200 души от заявените за разселване у нас украинци от хотел „Чайка” изведнъж вчера около 14 часа са изчезнали от списъците.

Ако държавата не бе сменила рязко поведението си рано тази сутрин с прекратяване на операцията по разселването в базите в Паничище, Рибарица, кв. Сарафово и Елхово, днес и в следващите два дни по подобна нечистоплътна схема по-голямата част от пребиваващите у нас т. нар. бягащи от войната хора щяха да се изпарят за броени часове.

В последните три седмици слънчевите дни бяха достатъчно по хубавите плажове на курорта и така бежанците успяха да си направят и тен, преди да се приберат.