Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще унищожи 675 кг храни с изтекъл срок на годност, открити при проверки в ски курортите през януари. От тях 40 кг са от животински произход, 634 кг - от неживотински, съобщиха от агенцията, пише Монитор бг. 

Инспекторите от ОДБХ Благоевград, Смолян, София-област и София-град провериха 313 обекта, издадоха 2 акта и 29 предписания за открити нарушения.

Най-често проверяващите откриват храни без етикет от производител и идентификационна маркировка за произход и годност, и неправилно съхраняване и третиране на кухненски отпадъци.

Припомняме, че в началото на тази седмица имаше подобен казус, в който БАБХ установи високо съдържание на немлечна мазнина в проба от сирене, взета при проверка в края на януари.

Засиленият контрол на инспекторите в зимните курорти продължава до края на зимния туристически сезон - 15 март 2020 година.

Проверяват се обекти за търговия на дребно с храни, подвижни, временни и сезонни обекти, такива с дейност кетъринг, заведения за обществено хранене, включително намиращите се на територията на хотелски комплекси, и туристически обекти, предлагащи услугата all inclusive.

Инспекторите следят произхода и правилното съхранение на суровини и храни, срокове на съхранение и етикетирането и действащите системи за управление на безопасността на храните.

При необходимост и по преценка проверяващите вземат проби за лабораторно изпитване, уточниха от агенцията по храните.