Как белина? Белината разяжда и няма как да се третира пилешко месо с нея. Не съм чувал и за сапун. Това заяви Денислав, който прави дюнери, в ефира на Нова тв.

"Тези, турските медии, явно, са големи сапуни", прави още извод Денислав. 

По думите му заведенията у нас се контролират от БАБХ и подобно нещо няма как да се допусне. От БАБХ допълват, че при проверките и в предприятията, и в заведенията за обществено хранене, се обръща особено внимание на произхода на суровината, начина на съхранение, сроковете на годност и нужната документация.

"След 12 часа, ако месото не е използвано - то се бракува. Дори шишовете си ги правим ние. На тях има само пилешко месо от бут и марината", обясни още той.

Дни по-рано председателят на Международната федерация на дюнерджиите Мехмет Мерджан алармира за шокиращи случаи при дюнерите. Сред нередностите в сектора той посочва използването на мазнина, предназначена за сапун, както и негодно пилешко, което се третира с белина, пише вестник "Тюркие".

От Международната федерация на дюнерджиите заявиха още, че дори месото да е започнало да се разваля, то пак стигало до шиша. Особено, когато ставало дума за пилешко.

Повечето дюнерджии пък взимали точно такова месо от борсата, защото било на половин цена. И цитират бранша, че евтините дюнери съсипвали индустрията с нелоялна конкуренция. И че за да е ниска цената, в тях слагали до 40% животинска мазнина.

В трактовките въпросната животинска мас е представена като суровина за производство на сапуни. Не се споменава обаче, че и до днес бабите ни варят сапуни и готвят със свинска мас.

Родният държавен контрол категорично не е засичал подобна практика.  От голяма верига за продажба на дюнери заявиха, че ако след 18 часа на шиша все още има месо, то се бракува, а не се промива с белина.