Вчера стана ясно, че най-младата жертва на коронавируса у нас - 19-годишният търновец Христо Денев, е бил лекуван в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ с медикамент, който е в трета фаза на клинични проучвания в няколко мултинационални центъра за лечение на COVID-19. Това е продуктът „РоАктемра“ – вписан в епикризата на момчето, издадена от областната болница.


19-годишният търновец Христо Денев

Лекарството е сочено от фармацевтичната компания Roche за непостигащо крайната цел за подобряване на състоянието на заразените хоспитализирани възрастни пациенти с тежка пневмония, а американският сайт Medspace предупреждава, че третираните с него са изложени на сериозен риск от инфекции, водещи до смърт.

За експерименталното лечение на абитуриента съобщи баща му – адвокат Иван Денев, който в ефира на ТВ 7/8 заяви, че ще търси докрай истината за смъртта на детето си и ще настоява, в случай че бъде доказана лекарска грешка, виновните да бъдат наказани.


Почерненият баща Иван Денев

По думите на опечаления родител състоянието на сина му е било сравнително добро през първата половина от престоя в болницата. Христо е постъпил на 13 юли в специализирано отделение за лечение на коронавирус, където делял стая с още двама инфектирани.

Всекидневно се чували по телефона и съобщавал за състоянието си и изразил възмущение от битовите условия. Изведнъж обаче момчето се влошило и дори започнало да халюцинира. По време на разговорите говорело за ситуации, които не са се случили, и това разтревожило сериозно семейството му.

КОШМАРЪТ ЗА РОДИТЕЛИТЕ И БЛИЗКИТЕ НА АБИТУРИЕНТА ЗАПОЧНАЛ НА 21 ЮЛИ
„Отидох лично до отделението, след като той не вдигаше телефона, а една медицинска сестра ми предаде вещите на Христо, опаковани в черни чували за трупове, и съобщи, че е преместен в реанимация. До днес никой не ни обясни какво се е случило и какво е наложило да бъде под интензивно лечение.

Началникът на отделението д-р Сибила Маринова ми каза, че не ми дава никакъв шанс за сина ми. Това бяха първите й думи.

Заяви, че всеки ден от 12:00 до 13:00 часа можело да чакам пред вратата на медицинската структура и ако някой лекар е свободен и пожелае, ще ни даде информация за сина ми“, заяви Иван Денев.

Адвокатът подчертава, че се сблъскал с грубо отношение и тотална липса на информация относно терапията, която са прилагали на момчето в реанимацията. При всички опити да разбере наименованията на медикаментите, които прилагали на детето му, срещал отказ.

Изцяло загубил връзка с него, тъй като не разрешавали да ползва телефон в звеното, а свижданията са категорично забранени.

„Около 22 – 24 юли имахме надежда, че ще се оправи, съобщиха да му носим пасирани супи, защото има апетит, и това беше добър знак. Ние сме дълбоко вярващи, направихме маслосвет със 7 свещеници, които извършиха ритуала в Катедралния храм във Велико Търново. Четоха литургия над главата ми, въпреки че трябва да се чете на болния.

След това занесох миро в болницата, за да го помажат, но не знам дали са го направили, или са сметнали това за опасен отпадък“, казва бащата.

След два дни забелязал по изражението на лекарите, че нещо се случва и състоянието на Христо се влошава. Когато звъннал в отделението на 30 юли, му съобщили, че синът му е интубиран.

Интубирали са го без да ни предупредят и да обсъдят. Разбирам, че може би е била спешна ситуацията, но все пак можеше да ни кажат своевременно.

Вечерта се обадихме на дежурната лекарка и тя ни каза със спокоен тон: „Той е с постоянна температура от 40,6 градуса, с пулс над 160 удара в минута и много високо кръвно. Намерих личния номер на д-р Сибила Маринова и й звъннах да попитам как е интубиран – дали през устата, или през гърлото.

Отговори ми: „Вие не знаете какво питате. Аз не съм на работа, обадете се на дежурния лекар“. А аз на нея съм поверил своето дете…”, казва Денев-старши.

На другия ден, 31 юли, майката на момчето звъннала в 6:24 часа, за да разбере дали има подобрение, и тогава й отговорили, че Христо е починал в 6:20 часа. Родителите недоумяват как е възможно лекарите, борейки се за живота му, да успеят толкова бързо да съблекат медицинските предпазни облекла, да се дезинфекцират и да вдигнат телефонната слушалка само четири минути по-късно.

„Витае информация, че той е бил намерен починал там още в 5:00 часа. Това е интензивно отделение, би трябвало да има постоянно проследяване на пациентите. Ако имах възможност, с голи ръце щях да вляза да си го взема, ако му е писано да умре, поне да бъде обгрижен“, споделя мъката си почерненият родител.

Той не може да си обясни и защо медиците от реанимация са отказали да получат консултация по случая на Христо от доц. д-р Коста Костов, доц. д-р Атанас Мангъров, доц. д-р Явор Иванов и други уважавани родни специалисти, с които се свързал с молба за помощ.

„Беше ни връчен свитък с документи, които да подпишем със задна дата - декларации за информирано съгласие, за кръвопреливане и т.н., но не ми беше позволено да ги снимам. Аз отказах да подпиша, защото това е престъпление.

Страшен скандал обви смъртта на 19-г. търновски абитуриент, отишъл си от К-19

Защо, когато бях унижаван като куче и не ми даваха никакви сведения за момчето ми, поне веднъж не излязоха да ми обяснят и тогава да подпиша?“, пита адвокатът.

На 3 август взел епикризата и веднага изпратил копия от нея до всички медици, с които се консултирал, докато синът му бил още жив.

„Те бяха в шок. Оказа се, че му е прилагано лекарството „РоАктемра“, което е на фаза 3 от клиничните изследвания, тоест то няма разрешение за употреба при коронавирус. Има разрешение за прилагане при други автоимунни заболявания, като ревматоиден артрит.

Д-р Сибила Маринова винаги твърдеше, че всичко чете и че е запозната с най-новите технологии и лечение, че няма по-адекватна терапия! Това лекарство е приложено без информирано съгласие, синът ми не е подписвал, нито ние.

Самият факт, че ни дадоха всичките тези документи за подписване, е доказателство за един огромен пропуск, който се опитват да поправят“, уточни Денев.

От доц. д-р Мангъров и останалите специалисти пък разбрал, че част от останалите лекарства, които са прилагани, потискат имунната система. Медиците предположили, че се е появила вторична бактериална инфекция, която довела до фаталния край.

БЛИЦ припомня, че от МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ съобщиха, че са сезирали Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, която да извърши проверка по случая, за да бъдат изяснени всички обективни факти.

„Вярваме, че това е единственият начин истината да излезе наяве. Резултатите от проверката на проведеното лечение в МОБАЛ ще бъдат изнесени в публичното пространство и подробно оповестени. Дотогава считаме всички коментари по темата за неуместни и призоваваме обществото и медиите да оставят разследването на компетентните органи“, гласи още позицията на лечебното заведение.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!