Благоевградчанин вкара 6 детски градини, РУО и общината в Благоевград в Комисията за защита от дискриминация, обвинявайки директорите  на детските заведения, началника на РУО Ивайло Златанов  и бившия кмет Илко Стоянов, че  получил отказ да започне работа като учител в детска градина, заради това, че е от мъжки пол, съобщава Struma.com.

Кандидатът  Велислав Д. смята, че отговаря на всички изисквания за желаната работа, но е жертва на безмилостна дискриминация по признака "пол". Той посочва, че е магистър по предучилищна педагогика в ЮЗУ, за образованието си бил вложил много средства и желание за реализация и счита, че е парадоксално да не се допускат мъже да работят по специалността. Твърди, че конкурсите се провеждат фиктивно като има предварително избран човек за позицията. Жалбоподателят е категоричен, че е зависим от остарели разбирания и предразсъдъци на директорите на детските градини и с тази негова специалност е обречен на безработица.

Затова иска всички, които според него са проявили дискриминационно отношение, да бъдат санкционирани по закон. Комисията за защита от дискриминация започна проверка по депозираната от кандидата жалба и привика на "разпит" директорите на детските градини "Мак", "Първи юни", "Роса", "Детелини", "Детски свят"  и "Света Богородица", шефа на РУО Ивайло Златанов и образователните специалисти от общината, които изразиха становище по жалбата на кандидата Велислав Д. Директорките Галина Арабаджиева, Весела Николова, Ваня Кючукова, Славка Джаяркова, Стойка Гошева, Александра Дюлгерова дали становища, в които са категорични, че жалбата на Велислав Д. е несъстоятелна.

Кандидатът се е явил на събеседване с други кандидати в изброените детски градини. В някои от тях директорите не открили нужната мотивация на кандидата, за  да работи с деца, други твърдят, че дори мотивационното му писмо, което е от съществено значение при преценката, е звучало шаблонно, като изтеглено от интернет.

Работодателите, провели интервютата с кандидатите са единодушни, че подборът е направен въз основа на професионалния им опит  за работа с деца, а Велислав Д. нямал такъв. Липсвал му и опит за работа с деца със СОП, не отговарял удовлетворяващо на въпроси, свързани с практически казуси, като например как ще разреши конфликт в групата, която ще обучава, и други подобни практически въпроси. 

Мотивацията и желанието не са  достатъчни за започване на работа с деца, нужна е и много добра академична подготовка, смятат директорите детските заведения, които са категорични, че при проведените интервюта  са спазени всички законовоустановени норми и твърденията, че кандидатът е дискриминиран по признак "пол ", са несъстоятелни и крайно неверни.   

Такова  становища са дали и от  общината и РУО Благоевград. След като разгледала писмените обяснения  на ответниците по жалбата, вчера комисията по дискриминация проведе свое заседание, на което се явиха всички замесени лица. Жалбоподателят не се е явил на изслушването.

Очаква се решение, което да потвърди или отхвърли твърденията за дискриминация. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук