Българи и роми се включиха в мирното шествие-протест, организирано в с. Микрево, община Струмяни. С надписи и плакати „Няма да простим!”, „Няма да забравим!”, Няма да извиним!”, „Не желаем да живеем с убийци и крадци!” протестиращите тръгнаха от центъра на селото и стигнаха до къщата на зверски убития бръснар Иван Чорбаджийски, съобщава struma.bg. 

Там с минута мълчание и с полагане на цветя на пейката, където често е сядал, бе почетена паметта на 82-годишния Иван Чорбаджийски, убит по особено жесток начин от 18-годишния Огнян и 14-годишния Онур от същото село. Любопитен е фактът, че в мирния протест се включиха и роми от селото. Те говориха по микрофона и ясно изразиха позицията си, че подкрепят исканията, а те са: денонощно видеонаблюдение поне на 5 улици в селото, изселване на двете проблемни фамилии от селото на друго място в страната, далеч от Микрево, проверка на законността на 2-те къщи, в които живеят фамилиите, и вечерен час в селото.

Хората поискаха свикване на извънредно заседание на Общинския съвет в с. Микрево и гласуване на решение, с което да бъдат подкрепени исканията на протестиращите. Заседанието да бъде проведено в най-скоро време, за да не се стигне до протестни действия със затваряне на АМ „Струма“, каза Аделина Йовева, организатор на протеста и роднина на покойния бръснар.

Младата ромка Глория също взе отношение, като заяви: Крайно време не само общината, а и полицията да се намеси в с. Микрево. Мои близки са подавали сигнали на полицията, че се извършват кражби в селото. Но като попитат откъде се обаждате и като кажем, че от с. Микрево, отсреща ти се заявява: „Добре ще проверим и ще изпратим патрулка”. Чакали сме с часове, но няма патрулка. Преди седмица откраднаха маркови обувки на детето от входа на къщата. На съседите Методиеви откраднаха лопати, мотики… Тук и при нас в махалата е много страшно. Краде се по-всяко време в денонощието. Има много деца от 7 до 13 години, които са изключени от училище. Не са малко, те са над 50 деца. Сред тях са и Огнян, и Онур. И те са изключени от училище, заради отсъствия”.

26-годишната Изидора също изрази своята позиция, че не само семействата на убийците трябва да бъдат изселени, а и много други такива. „В селото има много незаконни къщи, построени през години. В една стая живеят по 8-9 души. Не се знае кой е бащата, а като пример ще посоча Гюла, на която и 6-те деца са по домове или настанени в приемни семейства. Ако бяха останали в селото, щяха да станат същите престъпници, като  двамата убийци.

Големият й син Иван сега учи в семинарията, ще става поп. Не иска да се връща в селото. Животът му се промени благодарение на усилията на Стефка Терзиева от с. Катунци, която се пребори със социалните, които искаха да й отнемат Иван и да го върнат в семейството на Гюла. Но тя води дело и спечели в съда. Сега Иван ще стане поп, но не благодарение на „Социално подпомагане”, а на волята и силата, която имаше през тези години срещу системата. Има и други деца, на които родителите им не могат да полагат грижи, но са оставени на произвола на съдбата”, каза Изидора, която работи в шивашки цех.

35-годишният Мартин Методиев, който също е от ромски произход, бе категоричен, че иска да живее в мир и спокойствие в селото. „Имам много приятели българи, аз ходя при тях на гости, те идват в моя дом. Учил съм с тях и си останахме приятели. Много младежи на моята възраст хванаха занаят и работят в строителството.

Други заминаха на гурбет в Англия и Германия. Има много добре устроени къщи в селото. Не трябва да се създава напрежение на етническа основа. Убеден съм, че ще се намери решение и да се намалят до минимум кражбите”, каза Мартин.

Организаторката на протеста Аделина бе категорична, че трябва да се изселят двете семейство. Да се сформират граждански патрули в селото за по-голяма безопасност на населението, каза още тя. 

Кметът на селото Венцислав Янев каза, че заради кражбите и обирите в селото хората са изоставили нивите си, защото какво и да посадят и отглеждат, не могат да съберат реколтата си, която бива плячкосана. „Пустеят нивите в с. Микрево, а причина за това е, че с каруци роми обикалят и прибират какво намерят. Почти всеки жител се е оплаквал при мен от кражби. И година след година все повече са тези, които предпочитат да оставят нивата, вместо да се трудят и накрая нищо, нито домати, нито пипер, краставици, дини и пъпеши.

Ситуацията с кражбите е много тежка. Подавани са десетки сигнали и жалби и до община Струмяни, и до полицейския участък, но резултатът е нулев. Гладът е страшен и не може да ги спрем с нищо. Има и много работливи ромски семейства, които са за пример в селото, но те са по-малко. И те също са против тези, които извършват кражби. Но не искат да имат нищо общо с тях. С надежда съм, че общинската местна власт и държавата ще помогнат да вкараме в правия път ромите, които все още подлежат на промяна, за да живеем в мир и спокойствие роми и българи, както сме живели години наред”, каза селският управник Янев.

На мирното шествие бе и синът на убития бай Иван – Людмил.

За убийството на 82-годишния Иван Чорбаджийки бяха задържани 18-годишният Огнян Огнянов и братовчед му – 14-годишният Онур.

На 2 август Окръжен съд постанови мярка „задържане под стража” на Огнян Огнянов, чиято мярка може да бъде обжалвана пред Софийския апелативен съд. Разследването на зверското убийство продължава, все още не е известно кой от двамата задържани роми е нанесъл смъртоносния удар срещу бръснаря Иван Чорбаджийски.