Делото срещу братята Иван и Десислав Дамянови за смъртта на 18-годишния Тодор вероятно няма да бъде гледано във Враца. Близките на загиналото момче ще поискат отвод заради предубеденост на местния съд и ще настояват процесът да бъде гледан в друг град.

Това обясни пред "България Днес" братът на починалия на 12 януари Тодор Йордан Йорданов, след като Районната прокуратура във Враца внесе обвинителния акт срещу Поничките. Обвинението срещу двамата братя е за хулиганство, извършено с особен цинизъм. Тодор почина на 12 януари в центъра на Враца при сбиване с двамата братя. Веднага след трагедията Поничките бяха арестувани и обвинени в непредумишлено убийство. Обществото във Враца са разбунтува и излезе на няколкодневни протести срещу прокуратурата и обвинението беше променено в най-тежкото - предумишлено убийство по хулигански подбуди. Петорна съдебномедицинска експертиза обаче установи, че нараняванията от сбиването не са довели до смъртта на младежа, а той всъщност е имал сърдечно заболяване. След намеса от Главна прокуратура бяха направени още няколко експертизи.

В резултат на събраните доказателства делото беше изпратено от Окръжната в Районната прокуратура във Враца. Срокът за изготвянето на обвинителния акт беше удължен по искане на обвиняемите, за да бъдат разпитани и други свидетели. Предстои делото да бъде разпределено и да се насрочи дата за процеса.
Братът Йордан Йорданов обаче е скептичен, че семейството ще получи справедливост и Поничките ще бъдат наказани. Според него, където и да се гледа процесът, резултатът ще бъде минимална присъда. Причината е в съдебномедицинските експертизи, които Ивайло смята, че са пълни с пропуски и неточности. Именно те показаха, че Тодор е починал от сърдечно заболяване, а не от боя. Въпреки че бяха направени няколко експертизи, Ивайло твърди, че има информация, че те са правени от едни и същи местни патоанатоми. Командированите от София "светила" в съдебната медицина само се били подписали под експертизите.

"Това е като да отида на майстор, да ми смени гумите на колата. А после да кажа, "сменяхме гуми". Просто се пазят едни други и взаимно си пазят хляба и парите", коментира братът на Тодор. Почерненото семейство дори засега се е отказало от идеята да заведе граждански иск срещу Поничките, тъй като във фамилията решили, че няма смисъл след експертизите с тези заключения.

Нито роднините, нито приятелите са прежалили починалото преди 8 месеца момче. Най-тежко преживява загубата гаджето на Тодор Грета Георгиева. Тя се опитва да притъпи мъката си, като почти през цялото си време работи като доброволец в приют за бездомни кучета. Често обаче в профила си във фейсбук пуска снимки и спомени от връзката си с Тодор. Преди дни си е направила тест - "Какво се опитва да ти каже твоят любим човек от Рая". Автоматично генерираното съобщение, което уж е пратено от починалия тийнейджър, е - "Колкото и трудно да става, не се предавай, защото знам, че ще успееш. Желая ти най-доброто, Грета".

Докато се чака насрочване на дата за делото срещу Поничките, самите те внесоха чрез адвоката си 3 съдебни иска срещу роднините на Тодор. Първият от тях е срещу брата Ивайло, който според иска разпространявал невярна и обидна информация за тях. Поничките са възмутени, тъй като Ивайло ги обвинил, че нямат никакъв морал, и директно им приписвал убийството на по-малкия си брат от телевизионния екран. Те обвиняват за подобни изказвания и майката Цецка Йорданова, както и Грета Георгиева.

Съдебномедицинските експертизи по трите аутопсии, направени на тялото на ученика, показаха, че нанесените травми на Тодор не са довели до фаталния край, тъй като "практически имат дискретен характер". Той е имал аритмия, а е починал от исхемична болест на сърцето.
"Тези остри ритъмни нарушения от своя страна са довели до остра сърдечна и дихателна недостатъчност и смъртен изход от ненасилствен болестен произход", посочиха петимата медици, правили аутопсиите.