Областният управител на Бургас Вълчо Чолаков ще инициира документална проверка на казуса с паркинга до плажа в Черноморец, който предизвика тежък скандал с туристи в събота. Днес той изпрати свои служители на инспекция на място заедно с Живко Табаков - съветник на министъра на туризма. Нарушения не са установени, съобщава „Флагман”.
Вълчо Чолаков заяви: „За мен проверката не е приключила, тъй като казусът много прилича на казуса „Силистар“. Утре моите служители ще проверят по картата на възстановената собственост – дали има осигурен пешеходен достъп до плажа по документи. Ако се окаже, че случаят е като този на Силистар – че се преминава през частен имот, да предвидим съответното преминаване - за заобикаляне на частния имот или за преминаване през него по съответния законов ред, за да няма предпоставки да се повтаря отново този случай“.
 
Според Чолаков, юридически казусът се решава по следния начин: „Когато един частен имот препятства достъпа до плажа и през този частен имот по начина, по който е възстановен, е включена тази пътека, която навремето е съществувала, за да преминават всички хора оттам, когато частният собственик си загради имота и не допусне друг да минава през него, това не е препятстване на достъпа до плажа, тъй като той си ползва частната собственост на 100 процента. Ползва я дотогава, докато не бъде отчуждена или не бъде учредено право на преминаване през този имот към плажа“.
 
Областният управител добави, че утре ще проверят точно това: „Дали по картата на възстановената собственост това е единственият път, който е съществувал през частния имот, или има друг път, който е покрай или между частните имоти, за да има достъп до плажа”.
 
Вълчо Чолаков каза още, че по смисъла на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие държавата е длъжна да осигури единствено пешеходен достъп до плажната ивица, но не и такъв за автомобили.