Сватба в село Нова махала, община Батак, на която където са били поканени около триста души, няма да се състои заради епидемията от COVID-19, пише Монитор бг.

Областният кризисен щаб в Пазарджик реши да се засили контрола по спазването на мерките в заповедта на министър Кирил Ананиев.

С тази цел се сформират 4 мобилни екипа, съобщи областният управител Стефан Мирев. Ще се проверяват търговски обекти и такива с обществено предназначение за спазване на необходимата дистанция и недопускане струпването на хора.

За тази цел ще се направят и предписания на банки и офиси на институции, пред които се наблюдава струпване на хора.

До момента служители на МВР са съставили 391 акта са неспазване на разпоредените противоепидемични мерки. Ежедневно около 30-40 полицейски екипи извършват проверки, като от началото на седмицата са съставени 6 досъдебни производства за неспазване на карантина.

По данни на пазарджишкия щаб към днешна дата в областта в здравни заведения са настанени 40 души с коронавирус.

В лечебните заведения са налични 35 свободни легла за лекуване на пациенти с коронавирусна инфекция. 359 са заразените лица с положителна проба за COVID-19, 1045 са тези под карантина. По данни на РЗИ в региона няма изявено огнище на COVID-19, а заразените са разпръснати и не се налагат по-строги мерки.

18 са пациентите с коронавирусна инфекция, които се лекуват в Инфекциозно отделение на МБАЛ – Пазарджик, като 4 са в реанимационния сектор.

В Белодробната болница има 1 болен, на когото му предстои изписване. В Инфекциозното отделение на МБАЛ -Пещера е настанен 1 болен, в „Пълмед – Здраве” са хоспитализирани трима пациенти, а в „Уни Хоспитал” – 1.

Във Велинград обстановката към момента е малко по-спокойна – там се лекуват 7 човека, коментира шефката на Регионалната здравна инспекция в Пазарджик д-р Фани Петрова.

Към момента 37 души от медицинския персонал в здравните заведения в областта са дали положителни проби за COVID-19. От тях 10 са лекари, 15 са медицинските сестри, 1 рехабилитатор и 11 санитарки.

Това съобщи главният епидемиолог на областта д-р Магдалена Станева. Тя информира още, че в Паспортна служба при ОД на МВР - Пазарджик всички заразено вече са с изтекла карантина и с отрицателни резултати. Хората са на работа, разясни Станева.

Във Вагоноремонтния завод днес изтича карантината на първите регистрирани случаи, вчера са им взети проби – от общия брой от 15 човека двама са хоспитализирани. Заразените деца в региона са 8.