Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) се самосезира във връзка с публикация за наличие на хлебарка в топлата витрина на голям супермаркет в Пловдив.

Преди дни БЛИЦ публикува видеоматериал на който се вижда как хлебарка свободно лази из вътрешната част на витрината, пълна с готова храна.

Извършена е проверка от инспекторите от отдел "Контрол на храните“ при Областната дирекция по безопасност на храните - Пловдив в супермаркета, както и в обекта за производство на кулинарни изделия на фирмата.

Те са установили, че в топлата витрина, в която се съхраняват готови храни, има наличие на хлебарка. Проблемът е установен и от самата фирма.

Предприети са извънредни мерки за дезинсекция. Супермаркетът е третиран срещу инсекти на 24, 27 и 29.01.2023 г.

При последваща проверка е установено, че предприетите мерки не са напълно ефективни към момента, поради което е изготвено и връчено разпореждане за спиране на дейността по изпичане на място на месни разфасовки и заготовки, както и съхранение и реализация на готови храни в супермаркета.

В обекта за производство на кулинарни изделия на фирмата в момента на проверката е установено, че извън производствените помещения и в помещението за приготвяне на топли храни има наличие на умрели хлебарки. Там също са предприети извънредни мерки за дезинсекция.

Обектът е третиран срещу инсекти на 09.01.2023 г., впоследствие и на 24, 27 и 29.01.2023 г. Поради това, че предприетите допълнителни мероприятия също не са били напълно ефективни, е изготвено и връчено разпореждане за спиране на дейността по приготвяне на топли храни и в този обект.

Извършено е основно почистване и дезинфекция както на супермаркета, така и на обекта за производство на кулинарни изделия на фирмата. Управителите на магазина и на производствения обект са изготвили протоколи за наличие на частични ремонтни дейности.

Предприети са мерки за смяна на фирмата, която извършва дезинсекция.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук