Тази сутрин започна пробиването на Троянския проход. Два роторни снегорина и багер вече разчистват дълбоките снегонавявания в най-високия старопланински проход, предава Нова телевизия.

От снеговалежа и бурния вятър в прохода на места има преспи до метър и половина. По тази причина е доста трудно проходът да бъде отворен. Той е единственият в страната, който е затворен.

Проблемът е на билото на планината. Снегът в тази част на Стара планина е около 50-60 см.  Пътят откъм Троян е отворен до ски зоната в Беклемето. Шофьорите да не правят опити да пробиват по-нагоре, тъй като все още е непроходимо и опасно.


Разчистването на пътното платно се извършва от специализирани машини - роторен снегорин, грейдери, багери и т. н. Целта е движението по второкласния път II-35 Троян – Кърнаре за превозните средства до 12 тона да бъде възстановено във възможно най-кратък срок. Очаква се това да стане за предстоящите почивни дни. 

С пускането на движението през Троянския проход ще се улесни пътуването на шофьорите от областите Ловеч, Плевен и Пловдив, както и връзката между Северна и Южна България.