Бургас се готви за гей парад по време на пандемия, става ясно от съобщение в социалните мрежи, пише "Флагман". 

Демонстранти ще размахват цветни знаменца и ще се противопоставят на езика на омразата в обществото, агресията и тормоза в училищата и на обществените местата и ще се борят за равни права, толерантност и свобода. За това апелира организаторът на "розовото" шествие Руси Милев, който горещо приветства всичко хомосексуалисти да се включат в събитието.

То ще се проведе на  15 май на площад "Тройката" в центъра на Бургас, два дни преди Международния ден за борба с хомофобията. Мотото на необичайния протест е „Любовта е по-силна от омразата“.

Според постера, който обикаля от няколко дни социалните мрежи, първият Бургас Прайд се организира с подкрепата на  местните общности и правозащитни организации и е в подкрепа на равноправието на ЛГБТ хората (лесбийки, гей мъже, бисексуални, трансджендъри), които често стават жертви на дискриминация и тормоз.

Със сигурност ще има и противници на шествието, очаква се и ескалиране на напрежението, както бе преди година.

Походът на Бургас Прайд 2021 търси доброволци, които да помогнат за организационната част на шествието. Търси се подкрепление за следене за реда преди и по време на шествието, заснемане на фото и видеоматериали, координация по време на шествието и концерта, както и след приключването му, отговорности към пропускателния режим. 

Нека този ден да бъде нашият. Нека да развеем гордо нашите знамена без да се страхуваме. И нека да бъдем заедно, сплотени, единни и отстояващи позицията си, посочва още Руси Милев.

Миналогодишното прайд шествие в Бургас събра около 40 тийнейджъри, които се определят за хомосексуалисти и настояваха за повече права пред Съдебната палата. Тогава те твърдяха, че постоянно са жертва на физически и вербални нападения заради предпочитанията си и осъдиха грубо хомофобията. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ