Мандатът на партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ във Враца се оказа изненада, пише BulNews.

Преди броени минути стана ясно, че водачът на листата Георги Георгиев влиза в парламента като кандидат от София, а не от Враца, както много от колегите журналисти съобщили.

Представителят на „Има такъв народ“ от града под Околчица в парламента ще е Иван Василев Хиновски, който беше втори в листата.

Тази нощ Централна избирателна комисия обяви окончателните резултати от изборите на 4 април. Малко преди това в комисията заваля дъжд от откази от депутатските места, което наложи размествания.

Десислава Тодорова и Каролина Кьолер от ДПС подадоха заявления до ЦИК за отказ от позициите в парламента, а водачът на листата Йордан Цонев влиза от Благоевград. Така стеклите се събития показват, че в Народното събрание влиза Цветан Енчев.

От изнесените данни стана ясно, че във Враца ГЕРБ-СДС взема два мандата, които ще бъдат заети от министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова и народния представител от предишния парламент Красен Кръстев.

Аврамова по закон е длъжна след клетвата да напусне Народното събрание, за да остане част от екипа на Бойко Борисов. Тя ще може да се върне в парламента едва когато е избрано ново правителство. Временно на нейно място депутат ще стане следващия по преференции  Мирослав Иванов Аспарухов от Мездра.

Столът си в Народното събрание запазва и досегашният депутат от БСП и дългогодишен директор на театъра Анастас Попдимитров.
Шестият депутат от 6 МИР-Враца е Андрей Христов Вълчев от „Изправи се! Мутри вън!“.