Болниците, училищата и детските градини в Перник се готвят за предстоящия воден режим в града. Заради критично ниското ниво на водата в яз. „Студена”, от местното ВиК дружество са изготвили график - без никаква вода всеки ден от 22 ч. до 16 ч.
 

Директорката на ДГ „Българче” Соня Запрова заяви пред bTV, че вече се готови за въвеждането на рестрикцията.
 
 „Тази ситуация не е приятна, но всички сме изправени пред това предизвикателство. Още преди да бъде обявен режимът, ние имаме готовност. Имаме необходимото количество бидони, поставени във всички офиси”, допълни тя.
 


Тя обясни, че децата ще се поливат с канче, а водата ще се съхранява в бидони. Запрянова добави, че това ще се извършва под контрола на възрастен.
 
„Децата в никакъв случай няма да бъдат потърпевши. Всички хигиенни изисквания ще бъдат спазени. Питейната вода ще бъде изворна, съобразно всички изисквания на контролните органи”, посочи още директорката на детската градина.
 


По думите ѝ най-голям ще бъде проблемът в кухнята, защото според наредбите – храната се измива под течаща вода.
 
„Едната вода ще бъде само за готвене, а другата само за измиване. Ако се наложи, ще увеличим количеството на бидоните”, заяви Запрова.
 
Във вторник новоизбраният кмет на Перник Станислав Владимиров ще влезе в длъжност и въвеждането на режима ще бъде първото му решение.
 


Ако подпише, Перник ще остане без вода  от 18 ноември. За последно режим на водата в града е имало през 1993 г.